SPP, SDA, GPS: Ukoliko se ne bude poštovala volja birača, tražimo nove izbore

Visoki funkcioneri, članovi i pristalice Stranke pravde i pomirenja (SPP), Stranke demokratske akcije Sandžaka i Građanskog pokreta Sandžaka, okupili su se danas u centru grada kako bi održali protest i ukazali na nepravilnosti na osnovu kojih je Gradska izborna komisija (GIK) sprovela brojenje glasova, a prilikom čega su istakli na koji način su GPS-u oduzeli jednog odbornika što bi u ovom slučaju činilo vlast opoziciji sa 24 odbornika u Skupštini grada.

Oni su nezadovoljstvo prema preliminarnim rezultatima koje je GIK usvojila izrazili na miran način, mirnim protestom, te su tražili pristup cjelokupnom izbornom materijalu kako bi se ponovo preborjali glasovi. Ukoliko njihov zahtjev za transparentnošću ne bude ispunjen, istakli su apel za raspuštanjem navedenog tijela i ponovnim raspisivanjem lokalnih izbora.

Edin Zećirović, nosilac liste “Za život dostojan čovjeka”, apelovao je na načelnika Policijske uprave (PU) u Novom Pazaru da zauzme stav u korist primjene Zakona i Ustava Srbije.

“Policijska uprava nije pridružena ni jednoj političkoj partiji ili vladajućoj većini; ona je naša zajednička institucija. Svi oni koji se uključe u ove procese moraju biti svesni da će snositi posledice skladno zakonu i principima pravde. Jasno je kao matematička formula: oni su manipulisali biračkim spiskovima u skladu sa starim zakonom, kršeći izborni rezultat prema pravilima koja su važila do 2022. godine”, istakao je Zećirović.

Uz to, on je pozvao građane da se angažuju na miran i dostojanstven način u narednim danima kako bi riješili ovaj problem.

Hanadi Hajdinović iz Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka izjavila je da je suština protesta postavljanje zahtjeva da Gradska izborna komisija (GIK) djeluje u skladu sa zakonom i poštuje izraženu volju građana na izborima.

“Ovde se ne radi o skupu jedne partije protiv druge, već se brani izborna volja svih građana, bez obzira za koju su stranku glasali. Tražimo da se poštuju Ustav i Zakon ove zemlje”, rekla je Hajdinović

Potpredsednik SPP Edin Numanović izjavio je da je najveći dokaz za narušavanje izborne volje građana odbijanje GIK-a da im dopusti uvid u birački materijal i ponovno prebrojavanje glasova.

“Interesuju nas gde su nestala četiri džaka sa glasačkim listićima koji su se iznenada pojavili iz jednog automobila u tri sata ujutru. Ja sam bio očevidac ovde ispred GIK-a. Sve to ukazuje da je narušena izborna volja građana Novog Pazara, te apelujemo na GIK da nam u što kraćem roku dozvoli da izvršimo uvid u birački materijal”, rekao je Numanović.

 

Novi protesti najavljeni su za četvrtak u 15:30 časova.