GPS: Žalba Višem sudu zbog nezakonitog konstituisanja Skupštine Novog Pazara

Građanski pokret Sandžaka (GPS) podnio je danas preko Skupštine Novog Pazara Žalbu Višem sudu u ovom gradu, tvrdeći da je došlo do nezakonitosti prilikom formiranja lokalnog parlamenta.

Predsjednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) Edin Zećirović izjavio je da je konstituisanje Skupštine Novog Pazara, posebno izbor predsjednika, bio “potpuno nelegitiman i nelegalan”. Istakao je da smatraju da je “prekršen niz zakonskih odredbi, Poslovnika o radu i Statuta Grada Novog Pazara”.

“Suština naše žalbe je u tome da verifikacija mandata odbornika Vahidina Melajca nije obavljena u skladu sa zakonom i Poslovnikom. Ovo je još jedan test za institucije i Viši sud. Proslijedili smo sve potrebne dokaze, videćemo kako će se situacija razvijati i da li će biti nastavljen pokušaj manipulacije voljom građana i izbornim rezultatima”, naglasio je Zećirović.

U vezi informacija koje je objavio Istinomer o nevažećim adresama , Zećirović je rekao da se nada da će institucije, pre svega nadlježno tužilaštvo, detaljno ispitati informacije koje je objavio portal Istinomer o velikom broju birača upisanih na više adresa u Novom Pazaru.

Ističe da je njihova grupa građana već ranije upozoravala na takve pojave, ali da nisu imali priliku da detaljno istraže birački spisak zbog toga što je to bio “zatvoren lanac”.

“Režim je skrojio jednu metodologiju u koju se uzda, a iz toga proističe ona sigurnost bivšeg ministra Rasima Ljajića i aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića, kada se busaju u prsa i govore da su ovo najčistiji izbori“, rekao je Zećirović.

Zećirović je pozvao Policijsku upravu i institucije da reaguju na prijetnje koje su mu upućene tokom izbornog procesa na Facebook profilu gdje mu je rečeno ,, da će završiti u gepeku” zbog svojih stavova i da do dan danas nije dobio nikakav odgovor iz policije.

Na pitanje novinara o tome kakvo je stanje među opozicijom Zećirović kaže da je opozicija prestala da funkcioniše zajedno na rušenju trenutne vlasti od onog trenutka kada je jedna strana odustala od prostesta i kada je ostatak opozicije pristao na razgovore sa trenutnim vlastima.

“GPS ne teži foteljama i funkcijama, niti političkim igrama u Sjenici i Tutinu. Naša jedina odgovornost je prema građanima, i tome ćemo se posvijetiti jer smo pokrenuli nadu i mogućnost rušenja dugogodišnje oligarhije. Svi koji su spremni da trguju sa postojećom vladajućom oligarhijom zapravo trguju sa budućnošću ovog naroda i sa decom koja još nisu ni rođena”, poručio je Zećirović.

Inače, Građanski pokret Sandžaka je pre izbora uputio poziv svim opozicionim strankama pre da potpišu Sporazum o nesaradnji sa trenutnim vladajućim strankama i time pokažu da žele da promijene stanje na političkoj sceni u Novom Pazaru koje traje već skoro 20 godina. Sporazum o nesaradnji nije potpisala nijedna opoziciona stranka.