Roditelji djece sa smijetnjama u razvoju traže hitno usvajanje Zakona “Roditelj negovatelj”

Roditelji djece sa smijetnjama u razvoju, zahtijevaju hitno usvajanje zakona “Roditelj negovatelj” kojim bi se obezbjedila sredstva za djecu sa invaliditetom. 

U saopštenju koji su poslali medijima, roditelji ističu da im je život poprilično ograničen i da država nije uradila ništa kako bi pomogla porodicama koji imaju dijete sa smijetnjom u razvoju.Roditelji kažu da hranitelji koji usvoje dijete imaju sve troškove plaćene od države dok oni čija djeca imaju smijetnje u razvoju apsolutno nemaju nikakvu podršku.

“Poređenja radi, kad recimo HRANITELj uzme dijete naravno zdravo jer(bolesno dijete nebi uzeo niko), on tj. hranitelj od države dobija platu, radni staž i troškove za dijete a da podsjetimo hrani “tuđe” dijete a znamo da se svoje dijete ipak najviše voli, kao što mi volimo našu nepokretnu djecu sa invalititom ili bolje reći sa smijetnjama u razvoju.

Ali mi nemamo ni radni staž ni platu pa ni troškove za makar lijekove, dopunske pelene, fizioterapeuta a nismo u mogućnosti mada bi svi voljeli da možemo ići na posao a ne sjedeti godinama u 4 zida gubeći moć komuniciranja sa ljudima zbog izopštavanja iz društva i javnog života.

Mi uglavnom samohrane majke sa našom djecom sutra ćemo biti stare, iznemogle, bolesne i na kraju gladne, postaćemo socijalni slučajevi bez ikakvih primanja osim tuđe nege djeteta” – stoji u saopštenju koje su roditelji uputili medijima.

Inače, Zakon “Roditelj negovatelj” već od 2022.godine se nalazi u Skupštinskoj proceduri i čeka se na obećano usvajanje. Roditelji tvrde da zbog situacije u kojoj se nalaze nisu u mogućnosti da protestuju ispred Skupštine jer ih ograničavaju obaveze koje svakodnevno imaju sa svojom djecom.