Bokserski klubovi iz Novog Pazara osudili izjave iz Sombora

Bokserski klubovi iz Novog Pazara osudili su izjave direktora BK Sombor na društvenoj mreži Facebook u kojima je rekao da ,,ne može garantovati bezbjednost bokserima koji dolaze iz Novog Pazara na mečeve u Somboru”, nakon incidenta koji se desio tog dana. Prema navodima policije, bokser Antonio Bisset je fizički napao osobu tokom rasprave oko parking mjesta, nakon čega je grupa ljudi  napala Kubanca, zbog čega je zadobio lakše tjelesne povrede.

U zajedničkom saopštenju bokserskih klubova BK Novi Pazar, BK Dandi i BK Mladost Sandžak, ističe se osuda svakog vida nasilja, posebno napada na sportiste. Međutim, izjave i saopštenje direktora kluba BK Sombor, u kojem se tvrdi da je neko osporavao simbole Srbije i da je neko napadnut zbog nošenja grba Srbije, smatraju se potpuno neosnovanim. Naglašava se da su takvi navodi izolovani slučajevi za koje klubovi iz Novog Pazara nemaju nikakvu odgovornost.

Dodatno, ističe se da pokušaji širenja međunacionalne netrpeljivosti i prikazivanje grada u negativnom svjetlu kao lošeg domaćina za druge ekipe iz zemlje nisu opravdani. Takođe se navodi da su istog dana u Novom Pazaru održana dva prvenstva u boksu, gde su svi gosti izrazili pohvale za organizaciju, da nisu doživjeli nikakve uvrijede od publike i da je sve proteklo u najboljem redu. “incident dogodio van sporskih terena (ispred smeštaja gde su bili smešteni gosti iz BK Sombor) i dan pre nego što je sama priredba i počela. Pitanje kako je konflikt započeo, i ko je sve učestvovao ostavljamo nadležnim institucijama, tužilaštvu i policiji.” – stoji u saopštenju Bokserskih klubova.

Saopštenje Bokserskih klubova prenosimo u cijelosti:

Poštovani,
Ovim putem želimo da se obratimo javnosti povodom nedavnih događaja u Novom Pazaru koji su izazvali pažnju medija, a u vezi s navodnim napadom na boksera Bokserkog kluba Sombor i saopštenjem direktora kluba Stoleta Kneževića koja smatramo apsolutno neprihvatljivim i nesportskim.
Najoštrije osuđujemo izjave koje su došle iz BK Sombor, posebno one koje impliciraju da se nemože garantovati sigurnost bokserima iz Novog Pazara ukoliko gostuju na mečevima u Somboru. Takve izjave mogu se smatrati i pozivom na nasilje i podsticanje na širenje međunacionalnih tenzija i mržnje, što je u potpunosti neprihvatljivo.
Što se tiče incidenta koji se dogodio, jasno ističemo da smo protiv svakog oblika nasilja i da takvo ponašanje nema mjesta ni u sportu ni u društvu. Iako su mediji izvjestili o navodnom napadu na boksera Antonia Bisseta, veoma je važno reći da se incident dogodio van sporskih terena (ispred smeštaja gde su bili smešteni gosti iz BK Sombor) i dan pre nego što je sama priredba i počela. Pitanje kako je konflikt započeo, i ko je sve učestvovao ostavljamo nadležnim institucijama, tužilaštvu i policiji.
Važno je istaći da su bokserima BK Sombor pruženi svi potrebni uslovi i obezbjeđena sigurnost od strane domaćina BK Novog Pazara. Tvrdimo da su tvrdnje o međunacionalnoj mržnji u Novom Pazaru neosnovane, a svako ko je prisustvovao meču između Novog Pazara I Sombora može posvjedočiti tome da je BK Sombor ispraćen aplauzom naše publike bez ijednog incidenta, što su potvrdile i kamere Arene sport.
Što se tiče tvrdnji gospodina Kneževića da je nekome smetao grb Srbije, želimo da naglasimo da naši klubovi imaju reprezentativce ove zemlje koji s ponosom brane boje Srbije. Tvrdnje o navodnom osporavanju simbola Srbije u našem gradu su neutemeljene I stvar su izolovanih slučajeva za koje nemamo apsolutno nikakvu odgovornost.
Nadalje, gospodin Knežević očigledno zaboravlja na prethodne provokacije pojedinaca kada je u salama u Somboru u kojim su učestvovali naši klubovi, postavljani transparenati Arkana i Ratka Mladića, za koje se nikada niko nije javno izvinio gostima druge nacionalnosti . Izjave poput one o ” šta bi bilo da se radilo o obrnutoj situaciji” smatramo da samo podstiču na dalju polarizaciju i netrpeljivost.
Napominjemo I izražavamo zabrinutost jer je Novi Pazar predstavljen u negativnom svjetlu putem medija nakon ovog incidenta, iako je tokom istog vremenskog perioda u hotelu Oxa održano Prvenstvo Šumadije i Pomoravlja u kojem je učestvovalo nekoliko klubova iz cijele Srbije. Svi učesnici su se osjećali dobrodošlo i bezbjedno, što je pokazatelj da Novi Pazar nije neprijateljsko mjesto za gostovanje niti se ovdje mrzi iko ko je druge nacionalnosti ili vjeroispovjesti.
Ovakvi pokušaji blaćenja imena našeg grada, naših klubova i naših boksera su neprihvatljivi. Novi Pazar je ponosan grad s najviše bokserskih klubova u zemlji i s velikim brojem šampiona koje su naši klubovi iznjedrili. Uvijek smo bili najbolji domaćini I nikada nismo osramotili naš grad i nećemo to dozvoliti ni sada.
Pozivamo Bokserski savez Srbije da reaguje na saopštenje Kneževića koje je objavljeno putem njegovog ličnog Facebook profila I da u skladu sa tim pokrene disciplinski postupak protiv Kneževića. Bk Sombor kao I svi ostali klubovi iz zemlje su I te kako dobrodošli u naš grad I Pozivamo Tužilaštvo i Policiju da istraže navodni incident i da preduzmu odgovarajuće korake, uključujući i objavljivanje snimka incidenta kako bi se utvrdila prava istina o cijelom događaju.
Na kraju, želimo da čestitamo svim organizatorima I klubovima iz našeg grada koji su bili organizatori dva Bokserska Prvenstva I iznijeli teret organizacije na svojim leđima. Vikend je bio pravi praznik sporta u Novom Pazaru i na to treba da smo svi ponosni.
Ovo saopštenje potpisuju:
BK NOVI PAZAR
BK DANDI – NOVI PAZAR
BK MLADOST SANDŽAK – NOVI PAZAR

Incident na parkingu

Novopazarska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv četvorice muškaraca iz ovog grada koji su se u dva navrata sukobili tokom i nakon rasprave oko parkinga , saopštila je Policijska uprava.

“Prijave u redovnom postupku po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva podnijete su protiv oca, sina i još dvojice njihovih prijatelja, starosti 50, 34, 21 i 18 godina”, saopštila je policija.

U policiji navode da je muškarac iz Kube (34) prošle subote udario muškarca (50) iz Novog Pazara nakon čega je grupa napala Kubanca prilikom čega je zadobio više udaraca rukama i posekotinu nožem, što je okarakterisano kao povreda laka tjelesna povreda.

Navodi pojedinih portala o “teško ranjenom” Kubancu koji se takmiči pod okriljem Bokserskog saveza Srbije privukli su pažnju javnosti u Srbiji poslednjih dana.

Saopštenje i komentar predsjednika Bk Sombor