BNV: Zabrinuti smo zbog stanja na DUNP-u

Bošnjačko Nacionalno Vijeće pozvalo je predstavnike Državnog univerziteta u Novom Pazaru na sastanak kako bi razgovarali o aktuelnim temama i dešavanjima na univerzitetu a povodom dopisa Sindikata “Nezavisnost” u kojem se navodi da je stanje jako loše.

U svom saopštenju iz BNV-a kažu da su zabrinuti ovim saopštenjem i da su u nekoliko navrata pokušali da organizuju sastanak sa rukovodiocima univerziteta ali da na kraju odgovora od predstavnika DUNP-a nije bilo.

“Rukovodstvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća je ovom saopćenju i aktuelnim dešavanjima na Univerzitetu pristupilo sa posebnom pažnjom i zatražen je sastanak sa rektoricom prof. dr. Zanom Dolićanin za ponedjeljak, 26. 02. 2024. godine. Dobijen je odgovor da, zbog ranije zakazanih službenih obaveza, rektorica neće biti na Univerzitetu u predloženom terminu te da predlažu da delegaciju Vijeća prime prorektori Marković i Šumarac, uz molbu da Vijeće navede sastav delegacije i teme o kojima bi se razgovaralo. U novom obraćanju rektoratu DUNP-a, Vijeće je ponudilo dva termina održavanja sastanka (srijeda, 28. 02. ili četvrtak, 29. 02. 2024. godine) i zatražilo da se rukovodstvo Vijeća, predvođeno predsjednicom dr. Misalom Pramenković, sastane sa rektoricom prof. dr. Zanom Dolićanin i rukovodstvom Državnog univerziteta.

Rukovodstvo Vijeća je predložilo da teme za razgovor budu oblasti od nacionalnog značaja za Bošnjake u nastavi na DUNP i dopis GSPR “Nezavisnost” o stanju na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Nažalost, Vijeće nije dobilo odgovor na ponuđene termine za sastanak.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava zabrinutost zbog aktuelnog stanja na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, kao i zbog činjenice da od strane rukovodstva DUNP, na čelu sa rektoricom prof. dr. Zanom Dolićanin, nije bilo volje da se sastanak održi i razgovara o ovim važnim temama. Vijeće očekuje od rukovodstva DUNP i rektorice prof. dr. Zane Dolićanin da, umjesto prepiske saopćenjima, pozovu svoje nastavnike, predavače i asistente i razgovorom riješe aktuelne probleme, jer se očekuje da visokoškolska institucija, kao što je DUNP, bude primjer u poštivanju prava nastavnika, studenata i svih zaposlenih.

Također se očekuje da DUNP uloži sve svoje kapacitete kako bi se studijski programi na Univerzitetu akreditovali.” – stoji u saopštenju BNV-a.