Šest medija iz Novog Pazara odbilo novac od ovogodišnjeg konkursa za sufinansiranje medija

Direktori i urednici šest medija iz Novog Pazara obavestili su danas Gradsko veće da odbijaju novčana sredstva koja je predložila Komisija za sprovođenje Konkursa za sufinansiranje medijskih projekata, a ovaj gradski organ usvojio.

U pismu, koje su potpisali urednici radija Sto plus, Sandžak televizije, portala A1tv, Free media, Takt media i Glasa islama, navode da su takvu odluku doneli u znak protesta, rezignirani činjenicom da je nastavljena dugogodišnja praksa neravnomerne i nepravedne raspodele sredstava iz gradskog budžeta.

 

Predlogom komisija, a Odlukom Gradskog veća Novog Pazara i ove godine je više od 80 odsto novca pripalo jednom mediju.

 

“Iako smo gajili nadu da će se nešto promeniti, prihvatanje predloga Komisije da od opredeljenih 39 miliona dinara svih građana, 32,25 miliona dodeli Radio televiziji Novi Pazar, dodatnih 800.000 dinara produkcijama njihovih novinara, a svim ostalim manje od šest miliona dinara, uverilo nas je da Gradsko veće Novog Pazara ne želi da prekine lošu praksu koja, ne samo da ugrožava medijski pluralizam i raznolikost glasova u javnom prostoru, već i dovodi u pitanje samu svrhu projektnog sufinansiranja“, naveli su oni u pismu.

 

Kako su istakli, na takav višegodišnji odnos lokalne samouprave prema medijima koji nisu bliski vlasti ukazivali su mnogo puta, obaveštavali strukovna udruženja, međunarodne organizacije, a sada su rešili i da na ovaj način dignu glas.

 

Želja im je da se ovakvo postupanje prekine i da Novi Pazar više ne bude najbolji primer kako sufinansiranje medijskih projekata ne treba da izgleda.

 

“Građane obaveštavamo da ćemo i bez sredstava iz budžeta Novog Pazara planirane projekte realizovati i nastaviti da javnost profesionalno, pravovremeno i objektivno informišemo, kao što smo to činili i do sada“, navode urednici šest novopazarskih medija.

Njihovi mediji su na ovom konkursu dobili ukupno 3,5 miliona dinara ili pojedinačno: radio Sto plus 400 hiljada dinara, Sandžak televizija 1,3 miliona dinara, A1tv 900 hiljada dinara, Free media 700 hiljada dinara, Glas islama 250 hiljada dinara i Takt media 200 hiljada dinara,prenosi portal Free media.

Podsećamo, portal 020 media je bojkotovao ovogodišnji konkurs za sufinansiranje medija iz razloga što smatramo da trenutna vlast favorizujejedan medijo nad drugima davajući im najviše sredstava, što ne daje šansu drugim medijima i portalima da se razvijaju i da šire svoje kapacitete.