SDA: Vladajuća koalicija SDP-SNS želi da stvori nesigurnost u Sandžaku

Stranka demokratske akcije Sandžaka ocijenila je danas da je iza kolone koje su proslavljale Božić i kolona koje su proslavljale Bajram stoji isti organizator koji za cilj ima da stvori nestabilnost u regionu.

Oni dodaju da su za dizanje tenzija direktno odgovorni koalicija SDP-SNS i da je ranije to viđeno tokom protesta koji su održani u vezi prekrajanja izborne volje građana u kojem je umalo došlo do incidenta između pristalica SDP-a i opozicije.

“Podsjećamo javnost da režimska koalicija SDP-SNS u Novom Pazaru i drugim gradovima Sandžaka dugi niz godina preko državnih službi „bezbjednosti“ i medija, kontrolisanim tenzijama i doziranim frustracijama kod građana Sandžaka izaziva osjećanje nesigurnosti i bezperspektivnosti.

Pod izgovorom navijačkih grupa iz Beograda, uz pratnju specijalnih policijskih snaga sa punom ratnom opremom satima blokiraju saobraćajnice u Novom Pazaru koje vode prema stadionu, demonstrirajući silu i vanredno stanje.

U isto vrijeme na Gradskom stadionu pred publikom veličaju Dražu Mihajilovića, Ratka Mladića i druge ratne zločince, skandiranjem i isticanjem transparenata sa njihovim imenom i likom.

Pod izgovorom proslave pravoslavnog Božića počev od januara 2018. godine na „Badnji dan i Badnje veče“ blokiraju neke Gradske raskrsnice i saobraćajnice uz vatromet i šovinističke prijetnje upućene Bošnjacima Sandžaka.

Kolonom teretnih kamiona i drugih vozila okićenih raznim zastavama, transparentima i drugim rekvizitima uz vatromet i pirotehnička sredstva provociraju i uznemiravaju građane Novog Pazara.

Isti organizatori kao odgovor na provokacije u toku Božićne proslave, organizovali su kolonu kamiona i drugih vozila, dana 09. aprila, 2024. godine, naveče nakon završetka Ramazanskog posta.

Sve ove provokativne i konfliktne aktivnosti su štetne, opasne i nisu dio tradicije u ovom kraju.

Na Kongresu SDP-a održanom u Novom Pazaru 13.04.2024. godine, očekivali smo nešto novo i pozitivno za Bošnjake. Nažalost, ništa od toga, vuk dlaku mijenja, ćud ne mijenja.

SDP koristi povoljnosti koje po zakonu pripadaju bošnjačkom narodu u Srbiji, a u bezuslovnoj koaliciji sa SNS-om kao većinskom strankom umanjuje politički kapacitet bošnjačkog naroda i nanosi direktno štetu bošnjačkim interesima. Niko od zvaničnika ove Stranke se nije ogradio niti distancirao od ovakve militantne politike na štetu Bošnjaka koju godinama vodi režimska koalicija u Novom Pazaru po diktatu iz Beograda.

Nisu dali odgovor građanima Sandžaka ko je u njihovo ime organizovao krađu glasova i otimanje građanskog suvereniteta na poslednjim izborima.

Ko je u njihovo ime u tri navrata nakon izbora, 18,19 i 21. decembra 2023. godine pokušao da izazove sukob širih razmjera među Bošnjacima na platou ispred Gradske uprave, na mjestu i u vrijeme na kojem je SDA Sandžaka u sva tri navrata službeno prijavila obraćanje novinarima i građanima i o tome obavijestila javnost.

U vrijeme kada je u pripremi rezolucija UN-a koja se odnosi na Genocid u Srebrenici, postavlja se pitanje po čijem nalogu i sa kojim ciljem Rasim Ljajić optužuje Bošnjake Sandžaka da su krivi za zločine koje su srpske oružane snage izvršile nad Bošnjacima 90-tih godina.

Napominjemo da je međunacionalna i vjerska tolerancija u Sandžaku tradicija i pozivamo sve građane da čuvamo te tradicionalne vrijednosti u Sandžaku, koje su naše zajedničko kulturno nasljeđe.” – stoji u saopštenju SDA Sandžaka.