Urban in predao prigovor na izbornu listu SNS-a izbornoj komisiji u Sjenici

Nevladina organizacija Urban In, predala je prigovor Izbornoj komisiji u Sjenici na naziv liste Srpske napredne stranke (SNS) zbog kršenja zakona i Ustava Republike Srbije jer u svom sloganu nosi ime predsjednika Aleksandra Vučića.

Oni su prigovor podnijeli u okviru kampanje Ferka koja ima za cilj da predsjednika Republike Srbije odvrati od učešća u izbornoj kampanji na izborima na kojima nije kandidat, u skladu sa Ustavom i zakonima zemlje.

Ova kampanja je dio širih nastojanja Građanskih inicijativa za unaprijeđenje izbornih uslova u Srbiji i podsticanje građana da aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka.

Prema podacima iz peticije koju je pokrenula Ferka, njihov zahtijev podnijet je na osnovu propisa definisanih Ustavom i Zakonom Republike Srbije:

  1. Ustavnoj zabrani sukoba interesa: Zakon o sprečavanju korupcije jasno navodi da javni funkcioneri moraju da razdvoje svoje službene dužnosti od političkih aktivnosti. Aktivno učešće predsednika u izbornom procesu i kampanji, kao i promovisanje određene političke stranke predstavlja kršenje ovog zakona, čime se narušava integritet izbornog procesa.

  2. Ustavnoj obavezi predsednika da izražava nacionalno jedinstvo: Učešće predsednika u političkoj kampanji, kada nije kandidat, dovodi u pitanje ustavni princip da predsednik treba da izražava jedinstvo zemlje, a ne da se angažuje u partijskim aktivnostima koje mogu dovesti do dalje polarizacije društva.

  3. Zabrani zloupotrebe državnih resursa: Korišćenje državnih sredstava, uključujući medije i javne skupove, za promociju političkih stranaka od strane predsednika, predstavlja neopravdanu prednost i potencijalnu zloupotrebu resursa koji pripadaju svim ljudima koji žive u Srbiji.

  4. Obavezi sprovođenja preporuka međunarodnih posmatračkih misija: Izveštaji i preporuke međunarodnih posmatračkih misija, kao što je ODIHR, naglašavaju potrebu za jasnim razdvajanjem službenih funkcija od kampanjskih aktivnosti i ukazuju na potrebu za promenom zakona u ovoj oblasti i efikasnim mehanizmima sprovođenja zakona koji regulišu izborne procese.

Peticiju koju je sprovela FERKA možete naći na linku: https://www.ferka.rs/peticija