Obilježen Dan nacionalne zastave Bošnjaka

Svečanim podizanjem zastave sandžačkih Bošnjaka na jarbolu, ispred Bošnjačkog nacionalnog Vijeća u Novom Pazaru, obilježen je Dan nacionalne zastave Bošnjaka.

Prisutnima su se obratili predsjednica Vijeća Misala Pramenković i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog Vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić.

Predsjednica Vijeća Misala Pramenković istakla je da prošlogodišnji Dan zastave dočekan nakon tragedije koja se desila u Ribnikaru a da se Bošnjaci kao narod koji promoviše mir i koji je doživeo genocid u Srebrenici,  ove godine suosjeća sa žrtvama genocida u Palestini. Ona dodaje da Bošnjaci sve glasnije, ponosnije i odlučnije govore o svom bajraku i da je on zastava Bošnjaka jedna od rijetkih stvari oko koje se svi Bošnjaci slažu.

“Nacionalni simboli su važni za svaki narod, ali za narode koji svoju snagu ne broje desetinama ili stotinama miliona pripadnika, značaj je još veći. Ovaj naš ponosni bajrak predstavlja ukupnost našeg nacionalnog bića, ova tri zlatna ljiljana našu evropsku autohtonost na ovim prostorima, tri polumjeseca ukazuju na našu lijepu islamsku vjersku tradiciju, a ljepota bijele boje na našu trajnu posvijećenost miru i slobodi kao preduslovima ostvarivanja bilo kog prava”, poručila je ona.

Predsednik Bošnjačkog vijeća Crne Gore Suljo Mustafić kazao je da je Dan bošnjačke nacionalne zastave jedan od najznačajnijih praznika Bošnjaka.

“Bajrak u našoj tradiciji označava slobodu. Ovaj bajrak je simbol utemeljenja našeg identiteta, istorijskog trajanja i narodnog jedinstva, obeležje proizašlo iz naše historije i duhovnosti koju odvajkada nosimo i negujemo. Svijesni smo svoje autohtonosti na ovim prostorima, ovde su naši koreni, naša prošlost i sadašnjost, a ovdje vidimo i svoju budućnost i perspektivu za našu djecu”, rekao je Mustafić.