Evropski parlament pozvao na sankcionisanje Milorada Dodika

Evropski parlament usvojio je amandman trojice poslanika u okviru godišnjeg izveštaja o Odboru za spoljne poslove koji poziva na sankcije članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku. Amandman su podneli poslanici Pedro Markes, Tonino Picula i Tijs Rojten, a za njega su glasala 504 poslanika u EP.

“EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti Republike Srpske koje imaju za cilj kreiranje paralelnih institucija za lekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, odbranu, i bezbednost koje bi na taj način oslabile državne strukture Bosne i Hercegovine i postale egzistencijalna pretnja državnom jedinstvu i teritorijalnom integritetu“, citirao je amandman evroposlanik Rojten na Tviteru.

„EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i ruskih spoljnih smetnji i poziva Savet da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH“, dodaje se u u Rojtenovom tvitu, a prenosi N1 Sarajevo.


izvor: N1