Medović: Mladi u Tutinu ne vide perspektivu jer lokalna samouprava nije uradila ništa da poboljša kvalitet života

Mehdija Medović građanski aktivista i predsjednik udruženja Tutinska inicijativa mladih, kaže da je život mladih u Tutinu  bez perspektive i da mladi najviše razmišljaju o odlasku iz ove opštine u potrazi za boljim životom u većim gradovima ili inostranstvu.

On dodaje da lokalna samouprava već decenijama nije uradila ništa kako bi poboljšala život mladih u Tutinu i da je za to direktno odgovorna vlast koja nije obezbjedila uslove za realizaciju projekata od izuzetnog značaja za mlade.

Prilikom zapošljavanja ne postoje konkursi a kada se zapošljava, često to bude po političkoj osnovi,tvrdi Medović.

“Što se tiče zapošljavanja, pogotovo zapošljavanja u lokalnoj samoupravi. Ja još nisam video da postoji javni poziv za takvu poziciju, često posao dobijaju neka nova lica koja niko nikada video  nije i to se radi naravno po političkoj osnovi. Takođe se tako radi i  u drugim ustanovama koje vodi neka druga politička opcija i tako u krug” kaže Medović.

On dodaje da ne postoje programi za stručno usavršavanje mladih i da su mladi u Tutinu često neobavješteni i nazainteresovani za takve projekte. Na pitanje koliko su mladi zainteresovani za građanskim aktivizmom, Medović kaže da oni ne žele da se ističu i da su povučeni po pitanju rješavanja problema u zajednici koja se tiču direktno njih.