GPS: Destabilizacija regiona radi političke održivosti na vlasti

Građanski pokret Sandžaka  ocijenio je danas da iza aktuelnih dešavanja u Novom Pazaru stoje pokušaji vladajućih stranki da ostanu na vlasti na lokalnom i parlamentarnom nivou, ističući “nezajažljivu želju” za takvim ostankom uz pokušaje usmjerenim ka destabilizaciji multietničkog prostora u kojem već stotinama godina u skladu žive pripadnici različitih naroda, vjera i kultura.

Iz Građanskog pokreta Sandžaka ističu da se ta destabilizacija pokušava sprovesti putem raznih aktivnosti koje su koordinisane iz jednog centra. Navode da su akteri ovih aktivnosti pouzdano poznati kao oni koji su pod direktnim uticajem i komandom vladajućih partija.

“U toj režiji i iz tih kuhinja je krenula prva „kamionska proslava“ vjerskih praznika uz četničku i ostalu nacionalističku ikonografiju, januara ove godine, koja je za cilj imala postavku scene i inicijaciju modela koji će postaviti „izazov“ i ujedno dati alibi ovoj od prekjuče da pokuša „odgovoriti“ istom mjerom.

Znajući da je prva „slavljenička kolona“ organizovana i krenula sa adrese na Šestovu, a ona druga sa slične ali na Hadžetu, svako ko iole zna adrese „važnih“ političara u ovom društvu, jasno mu je ko su kreatori i nalogodavci podgrijavanja i raspirivanja ovih tenzija.

Imajući u vidu da se ova vlast suočava sa sve većim izazovima po pitanju:
– rata u Ukrajini i odnosa sa Rusijom, što izaziva konfrotaciju sa međunarodnom zajednicom,
– zatim Kosova i svega onoga što se dešava po tom pitanju, pa sve do slučaja Banjske,
– zvaničnog osporavanja izbornog legitimiteta i legaliteta, što je potvrđeno usvajanjem
izvještaja i rezolucije na nivou najviših evropskih institucija,
– velikog broja ozbiljnih državnih i lokalnih afera,
– sve nižeg životnog standarda, dezorijentisanosti i apatije u društvu izazazvanih
nesposobnošću vlasti,

iste pokušavaju otvoriti novo krizno žarište kako bi dobile na vremenu i prilici da, čak i po cijenu
izazivanja raznih sukoba, opstanu na vlasti predstavljajući se kao „mirotvorci“ i jedini sposobni da drže pod kontrolom ovaj prostor i državu.

Sama činjenica da Predsjednik države najavljuje dolazak i nekakve razgovore sa „svojim
prijateljima“ radi pokušaja „rješavanja problema“, za koje ga smatramo ozbiljno odgovornim, pokazuje da su sve institucije ove države obesmišljene i stavljene van sistema kontrole i uticaja, te da su svi procesi podređeni jednom čovjeku od čije volje i planiranih kreatura zavise društveni i svi ostali odnosi kako na ovom prostoru tako i u cijeloj zemlji. Sve ovo je za državu koja, makar deklarativno pretenduje pridruživanju vrijednosno-političkom sistemu Evropske Unije, poražavajuće i u najboljoj mjeri oslikava stvarno stanje na terenu.” – stoji u saopštenju Građanskog pokreta Sandžaka.