Novopazarci i pored zagađenog vazduha, Novu godinu proslavili vatrometom i petardama

Novu 2024. godinu građani Novog Pazara su dočekali uz vatromet i petarde ali i visokim stepenom zagađenja vazduha koji ozbiljno može da ugrozi njihovo zdravlje. 

U trenutku proslave Nove 2024. godine vazduh Novog Pazara je prema parametrima mjerne stanice u trenutku bio jako zagađen, a dodatnim korišćenjem vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava, došlo je do povećanja štetnih pm čestica u vazduhu.

Prema parametrima mjerne stanice u Novom Pazaru u vazduhu se u trenutku prosalve Nove godine u vazduhu nalazilo 182 prema metru kubnom štetnih Pm 2,5 čestica  koje mogu da se udahnu i imaju prečnik manji od 2,5 mikrometara i one mogu da uđu u pluća i krvotok, što dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Najozbiljniji uticaji su na pluća i srce. Izlaganje može dovesti do kašlja ili teškoća u disanju, pogoršanja astme, a može se razviti i hronično respiratorno oboljenje.

 

Takođe u tom trenutku u vazduhu je bilo 104 86 µg/m³ pm 10 čestica koje su veće od 2,5 mikrometara mogu da se natalože u disajnim putevima, što dovodi do zdravstvenih problema. Izlaganje može dovesti do iritacije očiju i grla, kašlja ili teškoća u disanju, kao i do pogoršanja astme. Učestalije i veće izlaganje može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih efekata.

Sat vremena nakon proslave znatno je uvećano zagađenje vazduha pa se broj štetnih PM 2.5 čestica povećao za 10 a pm10 za 2.

S obzirom na to da je ispaljivanje profesionalnog vatrometa zakonom definisano i može se izvoditi samo uz odobrenje MUP-a, nesavjesni građani su i ovog puta dali sebi za pravo da mogu da dodatno ugroze životnu sredinu bez ikakvih posljedica ili reakcije policije i javnih institucija grada.