U Novom Pazaru održan Meet-up na temu “Razvoj IT kompanije”

U Novom Pazaru u Centru NIT održan je meetup na temu “Razvoj startup kompanije” na kojoj su govornici bili stručnjaci iz oblasti IT industrije, Marko Krečković osnivač QUAAANT-a i Borut Rismal VC investitor.

Događaj je privukao širok spektar stručnjaka, preduzetnika, programera i entuzijasta koji su željeli da saznaju više o najnovijim trendovima, izazovima i mogućnostima u IT sektoru.

Prisutni su razmijenili iskustva o izazovima sa kojima se susreću u toku razvoja startup kompanije i time predstavili problematiku ali i načine na osnovu kojih mogu doći do njenog rješenja.

Marko Krečković, osnivač QUAAANT-a kaže da su počeci startupova teški jer često počinju bez dobre ideje ili strategije o tome kako treba razraditi ideju u projekat koji bi neko investirao i od kojeg bi ste mogli da imate dobru zaradu.

“Postoje dva aspekta u stvaranju startup-a, jedan je taj biznis aspekt stvaranja startapa, a drugi je tehnološki sa izazovima razvoja. Na putu rješavanja tog nekog našeg problema uglavnom smo radili kao dizajneri, jer mi smo dva developera po obrazovanju, ali smo u osnovi radili dosta dizajna iz te neke potrebe koju smo imali kao servis agencija. Mi smo radili za klijente razne kreativne projekte i rešavali taj vizuelni aspekt kao i tehnološki. Iz naše potrebe smo se uvek  vraćali na to da nam je potreban neki alat za bolje organizovanje dizajn procesa. Uglavnom, početak svakog startup-a ima dosta različitih izazova i potrebno je znati nositi se sa tim izazovima,” kaže Krečković.

Borut Rismal kaže da je IT industrija jako napredovala i naglasio značaj stalne evolucije i prilagođavanja promenama u tehnologiji.

” Ja sam iz te neke starije generacije, i u to vreme kada je počeo razvoj IT industrije, nije bilo dosta ljudi koji se bave ovim poslom, ali eto, ja sam bio jedan od njih. Kada sam se prvi put susreo sa Microsoftom, on nije bio toliko veći kao što je Quaaant danas,to je bilo preduzeće koje je bilo skoro potpuno nepoznato. Davnih 80-tih su počeli da se proizvode novi PC-ijevi i praktično niko nije imao PC. Postojala je potreba za izučavanjem ovih programa i studijama jer su tada predstavljali nepoznanicu. Danas takođe postoji ista ta potreba za izučavanjem novih tehnologija i smatram da je to jako bitno kod osnivanja bilo kojeg Startup-a.” ocjenjuje Rismal.

Iz Centra NIT kažu da održavanje ovakvih događaja ima značajan uticaj na razvoj IT industrije. Pomaže u izgradnji zajednice stručnjaka, promovisanju znanja i inovacija, kao i podsticanju saradnje između kompanija. Kroz meetup pružen je uvid u bogatstvo resursa, mogućnosti za učenje i razmenu ideja koje IT industrija pruža a učesnici su imali priliku da postave specifična pitanja, dobiju savjete i čuju različite perspektive o aktuelnim temama u industriji..