Posmrtni ostaci 30 žrtava genocida stigli u Potočare

Porodice žrtava i građani Bosne i Hercegovine ispratili su danas kamion s tabutima žrtava genocida u Srebrenici – najstrašnijeg masakra na evropskom tlu nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Kamion s trideset tabuta koji sadrže posmrtne ostatke žrtava genocida iz jula 1995. godine, kada se desio genocid u srebreničkoj enklavi, zaštićenoj zoni pod nadzorom Ujedinjenih nacija (UN), krenuo je danas ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu ka memorijalnom centru Potočari.

Kada je konvoj s tabutima započeo svoj put, glavna saobraćajnica u Sarajevu bila je obavijena tišinom. Građani, porodice žrtava, prijatelji i rodbina okupili su se ispred zgrade Predsjedništva BiH, prateći kolonu s tabutima uz suze i molitve.

Sarajlije su se također okupile duž centralne gradske ulice, noseći cvijeće, kako bi ispratile konvoj s tabutima i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

U pratnji policije i građana, kamion s posmrtnim ostacima Srebreničana nastavio je svoj put, zaustavljajući se kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, Vječne vatre, Gradske tržnice, pijace Markale i spomen obilježja stradalim Sarajlijama, sve do Vijećnice na istočnom izlazu iz grada. Odatle je nastavio put prema Potočarima, gdje se očekuje dolazak u poslijepodnevnim satima.