Nedopustivo da nema Bošnjaka među primljenim vatrogascima u Novom Pazaru

Na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) krajem oktobra prošle godine, u Novom Pazaru od 7 primljenih kandidata nije primljen nijedan Bošnjak.

Svih sedam vatrogasaca primljenih na konkursu u Novom Pazaru su srpske nacionalnosti, dok u Priboju i Prijepolju je primljen jedan Bošnjak i trojica Srba. U Tutinu, jedini primljeni kandidat je Bošnjak, dok u Novoj Varoši su primljena dvojica Srba.

Odluku MUP-a osudila je javnost i građani Novog Pazara smatrajući da su na ovaj način direktno ugrožena prava Bošnjaka na ovim prostorima i da se na ovaj način ugrožena prava manjina u ovoj zemlji. Oni kažu da se na ovaj način već godinama unazad kroz razne konkurse ugrožavaju prava Bošnjaka na ovim prostorima i da je vrlo mali broj Bošnjaka zapošljen u javnim institucijama u gradovima sa većinskim Bošnjačkim stanovništvom.

Iz SDA Sandžaka kažu da na ovaj način Vlada Srbije uskraćuje zagarantovana prava Bošnjaka u ovoj zemlji.

“Ustav i zakoni ove države očigledno ne važe u dijelu koji se odnosi na prava Bošnjaka, a posebno na pravo srazmerne zastupljenosti u organima javne vlasti u sandžačkim opštinama. Neprihvatljivo je da se Ustav i zakoni primjenjuju isključivo kao represivni mehanizam nad Bošnjacima“ – kažu iz SDA Sandžaka.

Ministar omladine i turizma Husein Memić i potpredsjednik SDP-a, smatra ovu odluku neprihvatljivom i zatražio je od komisije da se ona obrazloži.

“Nejasno mi je kako je na teritoriji svih sandžačkih opština primljeno 15 pripadnika srpskog, a samo tri pripadnika bošnjačkog naroda, kada je nacionalna struktura stanovništva sasvim drugačija. Po mojim saznanjima, u Novom Pazaru prijavilo se 15 Bošnjaka, a nijedan nije primljen, dok je na teritoriji celog Sandžaka prijavljeno 24, a primljena su tri 3 pripadnika bošnjačke zajednice“, naveo je Memić.

Predsjednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) Edin Zećirović, kaže da više nije ni čudno što se ovakve stvari dešavaju već godinama unazad na svim konkursima javnih institucija i da za to smatra direktno odgovorne predstavnike Bošnjaka u Vladi Srbije čija politika se svodi na ličnom a ne nacionalnom interesu.

“Mi Bošnjaci ćemo morati da se odlučimo u narednom periodu da li ćemo pristati da glasamo za stranke koje će imati ikebane u vladi Srbije i koje neće moći ništa da urade po pitanju ključnih problema Bošnjaka ili ćemo promijeniti političku scenu u Sandžaku i za predstavnike izabrati one koji će znati da se izbore za osnovna prava Bošnjaka”, rekao je Zećirović.

Na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo Unutrašnjih poslova (MUP) pravo prijave imali su državljani Srbije, starosti između 19 i 30 godina, sa završenom srednjom školom i prebivalištem na teritoriji vatrogasno-spasilačke jedinice za koju su aplicirali.