Deponija Golo brdo – Najveća tačka zagađenja u regionu

Deponija Golo brdo koja se nalazi na visini oko 1200m nadmorske visine iznad Novog Pazara već decenijama predstavlja najvećeg zagaživača u regionu.

Mještani koji žive u selima oko deponije Golo Brdo kod Novog Pazara izražavaju zabrinutost zbog uništenja prirode u širem pojasu. Umjesto da svakodnevno udišu čist vazduh u borovim šumama i uživaju u prirodi bogatoj izvorima, sada su suočeni s dimom i neprijatnim mirisima koje udišu zbog deponije. Dodatno ističu da se kvalitet vode znatno smanjio i da ova situacija ozbiljno utiče na njihovu svakodnevnicu.

Nedovršena “Najsavremenija Deponija u Srbiji” iz Devedesetih: Problemi i zanemarena sanacija

U kasnim devedesetim godinama, u netaknutoj prirodi blizu sela Čašič Dolac, Raduhovce, Kominje i Golo brdo, započeta je izgradnja deponije koja je najavljivana kao najmodernija u Evropi, budući ponos Srbije. Međutim, danas stoji kao nedovršen projekt koji je pušten u rad pre vremena, ostavljajući za sobom niz ozbiljnih problema.

Izgradnja ove regionalne deponije nikada nije bila dovršena, a projekat nije ispoštovan kako je prvobitno planirano. Brzo puštanje u rad dovelo je do učestalih požara prilikom velikih ljetnjih vrućina, ugrožavajući ne samo okolinu već i živote ljudi u blizini. Još od 2010. godine postoji projekat za sanaciju, međutim, do danas, ta inicijativa nije ostvarena, ostavljajući zajednicu i prirodno okruženje u neizvjesnosti.

Napuštanje domova postalo je neizbežna stvarnost za većinu stanovnika u neposrednoj blizini ove nedovršene deponije. Ovaj tragičan epilog predstavlja ozbiljnu zabrinutost za lokalno stanovništvo koje je, izgleda, postalo žrtva neodgovorne realizacije projekta i zanemarivanja potreba i sigurnosti građana.

Pitanja održivosti, ekologije i odgovornosti vlasti u vezi sa ovom nedovršenom deponijom iz devedesetih postaju sve aktuelnija.

Planirano je uložiti 6,5 miliona evra u sanaciju nedovršene deponije kod sela i izgradnju regionalnog centra u Raški. Međutim, lokalna zajednica u ovoj opštini čvrsto se protivi, insistirajući da ne žele da Raška postane novo smetlište.