GPS: Scene iz Priboja i Novog Pazara su rezultat loše politike koju sprovodi SDP i Ljajić

Građanski pokret Sandžaka održao je danas press konferenciju na kojoj je istaknuto da je vlast na čelu sa SDP-om direktno odgovorna za loše stanje u društvu i krizu koja se proširila prijethodnih godina u Sandžaku jer su pokazali nezainteresovanost u rješavanju problema koji su potpirivali međunacionalnu i vjersku netrpeljivost.

 

Predsjednik GPS-a i nosilac liste ” Za život dostojan čovjeka” Edin Zećirović, istakao je da je politika Rasima Ljajića i SDP-a dovela do stanja u kojem se institucionalno uništava društvo i stvara kriza samo kako bi održao sebe na vlasti i pozvao ga da prizna izbornu krađu jer je izgubio sav legitimitet.

“Dok se Bošnjačke stranke gložu, ko će i na koji način i u kojoj kombinatorici formirati jednomjesečnu vlast u Tutinu, na drugoj strani u Sandžaku imamo izazivanje rasne i vjerske i drugih mržnja i netrpeljivosti. Imali smo situaciju da je pre dva dana u Novome Pazaru kolona nekakvih kamiona sa zastavama pod čijim lepršanjem je izveden genocid u Srebrenici i razni zločini u Bosni i Hercegovini, defilovala ulicama Novog Pazara, šaljući valjda na taj način neku poruku Bošnjačkom stanovništvu.

Osim toga, imali smo sinoć  u Priboju po ko zna koji put izliv nacionalističkih orgijanja, nacionalističkih prijetnji i direktnih poziva na pucanje na vjerske objekte. Samim tim imamo priliku da vidimo do koje mjere i u koju dozu nestabilnosti je doveden ovaj naš životni prostor. Razloga za to je dosta, odnosno više, međutim ja lično smatram i u ime Građanskog pokreta Sandžaka izjavljujem da je jedan osnovni i ključni razlog i krivac , a on se zove Rasim Ljajić.

Rasim Ljajić i njegova nezajažljiva želja za vlašću i kontrolom ovog prostora je dovela do mnogih poremećaja unutar sistema. Ljajić, višedecenijski prodavac magle i budućnosti ovog naroda i Sandžaka, je izgubio legitimitet da vodi bilo kakve procese u Sandžaku. Pozivamo ga da što pre prizna izbornu krađu i da da instrukcije ljudima koji pokušavaju da prekroje izbornu volju da se izbori ponove kako bi se iskazala slobodna volja građana i uspostavila legitimna vlast u Novom Pazaru i ostalim sandžačkim gradovima” – rekao je Zećirović.

On dodaje da je kao odbornik u Skupštini grada upozoravao na situacije u kojima se širila nacionalna i vjerska netrpeljivost a da za to vladajuća struktura na čelu sa SDP-om nije imala sluha da se institucionalno rješavaju ti problemi. On dodaje da su njegovi prijedlozi ignorisani a da danas kao rezultat toga imamo da se Pazarom maše sa četničkim zastavama.