SDA : Nova Vlada je rezultat izborne krađe

Narodni poslanik Ahmedin Škrijelj, izjavio je danas na Sjednici skupštine Vlade Srbije, da SDA Sandžaka neće glasati za novu Vladu jer je ona rezultat izborne krađe.

On je rekao da Nova Vlada u predloženom ekpozeu nigdje ne spominje projekte važne za razvoj regiona Sandžaka, ocijenivši da ovakva Vlada manjiske liste ne vidi kao ravnopravni politički subjekat već kao objekat politike vladajuće većine.

“Program takođe zanemaruje činjenicu da su sandžačke opštine najnerazvijenije u Republici Srbiji i sa najnižom prosječnom zaradom. U ekspozeu nema auto – puta kroz Sandžak, nema kliničkog centra u Novom Pazaru i nema nijednog razvojnog projekta, što nas dovodi do zaključka da i dalje želite da Sandžak i Bošnjaci budu obespravljeni, zapostavljeni i nerazvijeni. “, rekao je Škrijelj. 

Škrijelj je naveo, da u dijelu u kojem se spominje kultura sjećanja, ne spominje se sjećanje na bošnjačke žrtve u Srebrenici, Sjeverinu, Kukurovićima i Štrpcima i da Vlada umjesto da se bavi problemima ključnim za ovu nacionalnu manjinu, kao kompenzaciju nudi dva ministra da služe kao instrument legalizacije secesivne politike prema Bosni i Hercegovini.

“Ukoliko neko želi da govori o historijskom dogovoru Srba i Bošnjaka treba da zna da je početna tačka tog dogovora ili pomirenja, nazovite to kako hoćete, priznavanje genocida u Srebrenici od strane Republike Srbije ali i rješavanje svih otvorenih pitanja na ravnopravnim osnovama.U Vašem ekspozeu, pominjete kulturu sjećanja, ali u toj kulturi sjećanja ne pokazujete ni minimum poštovanja za bošnjačke žrtve otmice u Sjeverinu, otmice u Štrpcima, žrtve u Kukurovićima, ubijene Rama Berba, Fatimu Sarač i mnogo druge, ne pokazujete poštovanje ni za 17.500 žrtava policijske torture u Sandžaku. U programu vaše Vlade nema mjesta za realizaciju programa „Povratak i održivi opstanak progranih i interno raseljenih Bošnjaka opštine Priboj, nema mjesta za status civilnih žrtava rata  za porodice otetih Bošnjaka. Takav „historijski dogovor“ Bošnjacima na treba”, rekao je Škrijelj. 

U novoj Vladi iz redova bošnjačkih predstavnika izabrana su dva ministra, Husein Memić(SDP) i Usame Zukorlić (SPP). Memić će, kao i u prethodnom mandatu biti zadužen za resor turizma i omladine, dok će Usame Zukorlić biti ministar bez portfelja.