SDA-GPS: Nećemo dozvoliti da Beograd odlučuje ko će biti vlast u Novom Pazaru već građani ovog grada

Predstavnici Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS), održali su treći protest po redu bez prisustva predstavnika Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Novom Pazaru.

Pred okupljenim građanima obratili su se nosioci ovih lista Edin Zećirović ispred GPS-a i Sulejman Ugljanin ispred SDA Sandžaka.

Zećirović je komentarišući poruke koje dolaze iz Beograda rekao da opozicija neće dozvoliti da Beograd odlučuje ko će biti vlasti u Novom Pazaru i da građani ovog grada pamte i dalje vremena 90-tih kada su razne zle sile pokušavale da uđu u grad i okupiraju ga kako bi nametnuli svoju politiku i ostale represivne radnje nad Bošnjacima.

” Zapamtite, moraćemo položiti račun na Velikom danu, kako to da smo od jednog dostojanstvenog vaspitanja i od jednog slobodarskog duha, došli do toga da nam neko iz Beograda javlja kako ćemo i šta ćemo i kako to, da smo došli do toga da našim budućim generacijama , našoj djeci, svojim porukama i svojim gestovima ostavljamo podanički mentalitet, nikada nismo bili podanici i nikada nećemo biti podanici. Vi stariji pamtite kako su kordoni raznih zlikovaca 90-tih godina vraćani sa ulaza u ovaj grad. Mi smo sinovi tog naroda i mi ćemo našu djecu vaspitati na takav način, da čuvaju slobodu našeg Sandžaka, da čuvaju dostojanstvo Sandžaka, da čuvaju izbornu volju građana Sandžaka! Ovo nije prijetnja, ovo je obećanje, ovo je zavjet!” – rekao je Zećirović.

Komentarišući trenutnu političku situaciju nosioc liste SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, rekao je da je izborna krađa u Novom Pazaru očigledna i da predsjednik Gradske izborne komisije treba pod hitno podnijeti ostavku  jer je GIK usled nezakonitih radnji pokušala da promijeni izbornu volju građana.

“Na ovim izborima su ukradeni sloboda i dostojanstvo ljudi a izborna komisija je rušenjem zakona pokušala da ovom narodu nametne vlast koja njima odgovara. Predsednik komisije će bez obzira kakvo je sudstvo vrlo brzo biti osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog nezakonitih radnji u kojima je učestvovao. Pozivam ga da da ostavku i vrati slobodu narodu, a sebe spasi zatvorske kazne.“ – rekao je Ugljanin.

Na današnjem protestu nije bilo pristalica SDP-a koji su na prethodna dva protesta stajali ispred zgrade opštine, događaj je protekao mirno bez incidenata.