SPP predala prigovore na rješenja GIK-a, od sutra krivične prijave

Predstavnici Stranke pravde i pomirenja (SPP) predali su danas 14 prigovora Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) u Novom Pazaru na rješenja koja su donijeli o ispravljanju zapisnika sa biračkih odbora.

Potpredsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Numanović, naglasio da je GIK na posljednjoj sjednici izglasala nezakonita rješenja o ispravci zapisnika, kao i da ih nije u zakonskom roku javno objavila.

“Zakon o lokalnim izborima je decidan, zapisnici se ne mogu ispravljati, osim da se formira komisija koja će prebrojati materijal, proveriti zapisnike, sačiniti izveštaj i na prvoj sljedećoj sjednici usvojiti rješenja o ispravci. Osim ovih 14, još četiri zapisnika su prepravljena i ne postoje rješenja o tome. To su krupne povrede izbornog zakona i bilo je neophodno da reagujemo”, kazao je Numanović.

Rekao da svakodnevno imaju zahtjeve građana za organizovanjem novih protesta, ali da je njima stalo da pravno urade sve što je u njihovoj moći.

Numanović je dodao, da ta partija pokušava da iscrpi sve pravne mehanizme pred Gradskom izbornom komisijom, ali da će, kako to tijelo konstantno odbija njihove prigovore, od sutra početi da podnose krivične prijave protiv čelnika GIK-a.

“Mnogo je bilo nepravilnosti, bio sam svedok kada je više džakova izneto iz jednog automobila, imamo informacije i da su lica koja nisu članovi GIK-a boravila u centru za unos podataka. Prikupljamo sve informacije i svakako ćemo to, dokumentovano i civilizovano, iznijeti na sudu kako bismo dokazali krupne greške u sprovođenju izbora”, rekao je on.

Komentarišući izjavu predsednika GIK Novog Pazara Radoslava Milića da su predsjednici biračkih odbora “odlazili da odmore i dremnu” pa kasnije donosili džakove sa glasovima, Numanović je rekao da joj se “građani smiju”.

“To je neodgovoran odnos prema građanima. Time se ubijaju legitimitet i povjerenje građana u Gradsku izbornu komisiju”, poručio je.

Na novinarsko pitanje da li postoji mogućnost formiranja skupštinske većine od odbornika njihove partije, Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) i koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) Numanović je odgovorio da je nemoguće o tome pričati dok se ne utvrde tačni izborni rezultati.

“Kada utvrdimo konačno stanje, nakon toga dolazi period za razgovore o formiranju vlasti”, rekao je.

U znak očuvanja izborne volje građana, zatražio da se ponove lokalni izbori u Novom Pazaru, zaključio je Numanović.