Ugljanin: Onemogućeno ostvarivanje prava na bosanskom jeziku

Bošnjacima je onemogućeno pravo na ostvarivanje prava na lična dokumenta na bosanskom jeziku i latiničnom pismu, tvrdi predsjednik stranke SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin.

On je izjavio da prilikom podnošenja zahtijeva za izradu ličnih dokumenata u MUP Srbije, u sistemu za unos podataka, u ponudi jezika za izdavanje ličnih dokumenata, ne postoji bosanski jezik i latinično pismo a da obrazac u koji se unose podaci o jeziku i pismu ne prihvata bosanski jezik.

Tom prilikom SDA Sandžaka je pozvala Bošnjake da prilikom podnošenja zahtijeva za lična dokumenta zahtijevaju da im se ista dostave na bosanskom jeziku i latiničnom pismu i da insistiraju na ostvarivanju svojih prava i tako očuvaju svoj identitet i svoja prava.

“Pozivamo ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije da uvrsti bosanski jezik u listi jezika za podnošenje zahtijeva za izdavanje ličnih dokumenata i tako omogući Bošnjacima da u Republici Srbiji ostvare svoje zakonsko pravo za izdavanje ličnih dokumenata na maternjem bosanskom jeziku i latiničnom pismu.”