Ramazanske čestitke zvaničnih predstavnika Bošnjaka

Povodom nastupajućeg islamskog praznika mjeseca Ramazana, čestitke muslimanima uputili su zvaničnici i predstavnici Bošnjaka u ovoj zemlji.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Misala Pramenković, čestitala je Ramazan uz poruku:

„Mubarek mjesec ramazan je jedinstvena prilika za pojedinačni i kolektivni preporod, napredak i pročišćenje. Uz želju da ljubav, sloga i zajedništvo u ovom mjesecu oplemene nas, naše porodice i zajednicu i da bajramske dane dočekamo u dobrom zdravlju, duhovno jači i moralno cvršći,

Ramazan šerif mubarek olsun svim Bošnjacima i svim muslimanima diljem svijeta.”
Čestitku je uputio i Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac uz poruku mira koju Ramazan nosi:

,,Svim pripadnicima islamske veroispovesti želim mubarek predstojeći mesec Ramazan, sa iskrenom željom da nam Milostivi ukabuli post, oprosti grehe i očisti srca i primi ibadete. Želim da nam post donese mir i duhovnu snagu i da ga provedemo u radosti sa porodicom, komšijama i prijateljima. Naš grad postoje poseban za vreme meseca ramazana i to je energija koja oplemenjuje, smiruje i koja je ne sebi svojstven način autentična i jedinstvena. Ramazan Mubarek Olsun.”

Povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić uputio je ramazansku poruku :

,, Moramo čuvati naše porodice, jačati rodbinske odnose, a mubarek Ramazan je idealna prilika da se kroz njegov hurmet, atmosferu i ambijent još čvršće zbijemo, očistimo i okrenemo jedni drugima, da osvježimo u radosti sehurskih i iftarskih sofri, zajedničkih ibadeta i hairli sohbeta našu akrebu, razgalimo stare roditelje i obradujemo djecu i unuke, da svi zajedno u džematu i džematile dočekamo i najblagoslovljeniju noć, vrjedniju od 1000 mjeseci, i budemo sretnici koje će Allah očistiti svih grijeha i darovati nas iz Svoje nemjerljive dobrote onime što ne može naš ljudski razum ni pojmiti.

Učim dovu Allahu Uzvišenom da nam Ramazan protekne u miru i bereketu, da nam se srca zbliže u vjeri i ljubavi, da nam Allah ukabuli ibadete posta i usliša naše dove za zdravlje i sreću svakog pojedinca, cijelog našeg naroda i čitavog svijeta.

Svim muslimanima i muslimankama Ramazan šerif mubarek olsun.”

Rejsu-l-ulema IZS Sead Nasufović čestitao je Ramazan uz poruku podsjećanja na događaje koji su obilježili 2022. godinu.

Ovaj Ramazan dočekujemo tužni zbog svih stradalih u zemljotresima u Turskoj i Siriji, ali i zbog neprestanih stradanja naših komšija u Ukrajini. Čovječanstvo danas živi između ekstremnog straha i daleke nade, baš kao siromah koji izlazi iz zime bez životnih zaliha, a još nema proljeća da išta proklija, a kamoli da zrene. Tako biva kod čovjek zaboravi na Boga, pa onda Bog učini da čovjek zaboravi na samoga sebe.

Naša nada i naša želja je da s čvrstim imanom zapostimo, a da iz Ramazana izađemo od grijeha očišćeni, zajedno sa našim porodicama, prijateljima i komšijama. Molimo se Uzvišenom Allahu da svim ožalošćenim porodicama podari lijepo strpljenje i smirenost, bolesnima zdravlje, a svakom čovjeku snagu i nadu u bolje sutra.

U nadi da će nam Ramazan donijeti zdravlje duši i tijelu, Božiju milost i oprost, u svoje ime i u ime naših muftija, imama, i svih naših službenika, od srca svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne mubarek dane Šehri-Ramazana.

Ramazan-šerif mubarek olsun!