Bajramska čestitka muftije IZS Senada ef. Halitovića

Muftija Islamske zajednice Srbije, Senad ef. Halitović, čestitao je nastupajući Bajram svim pripadnicima Islamske vjeroispovjesti.


“Ramazan je mjesec milosti, oprosta, ljubavi i brige i upravo kao takav bio je prilika da te osobine ojačamo u nama. Iz svakodnevnog života vidimo da nam često zafali blagost, da nam često zafali snage da tražimo izvinjenje, halaluk, bratu, sestri, komšiji, prijatelju pa čak i najbližima u porodici. Ramazan je takođe i dokaz da je sve prolazno jer evo već je kraj ramazana pa je potrebno da stanemo i upitamo sebe je li vrijedno izgubiti dan u ljutnji, razjedinjenosti, netrpeljivosti umjesto da nam dan bude poput onih u ramazanu – rasterećeni i mirni.

Ramazan nas uči da je važno zajedništvo, dijeljenje i potpomaganje u dobru a nakon ramazana bajram nam to i potvrđuje. Danas kada budemo posjetili sve naše najbliže i budemo se družili sa porodicom sjetimo se cijele zajednice i uputimo dovu da nam u našoj zajednici budu dani poput ramazana, zaokupljeni milošću, brigom, ljubavlju i oprostom uz bajramske trenutke zajedništva u kojima ćemo kao jedno raditi na poboljšanjui stanja.

Ne zaboravimo da u Ramazanu uživa i bajramu se raduje samo onaj ko je spreman da i nakon Ramazana živi isto kao u Ramazanu.

Neka je svima hajirli bajram – bajram šerif mubarek olsun!”