BNV traži od Skupštine Srbije usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je danas poziv Skupštini Srbije da prihvati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kao što su to zaključile pravosnažne presude međunarodnih sudova pravde.

Na današnjoj sjednici, članovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) jednoglasno su usvojili zaključke kojima zahtjevaju od Vlade Srbije da pokrene proceduru donošenja zakona kojim će se zabraniti i kažnjavati negiranje genocida u Srebrenici, kao i javno slavljenje i promovisanje osoba koje su pravosnažno osuđene za ratne zločine.

BNV traži da se 11. jul proglasi za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i da se obilježava na odgovarajući način.

Predsjednica BNV-a, Misala Pramenković, upozorila je na sve učestalije pokušaje negiranja ,relativizacije i slavljenja osoba koje su počinile ratne zločine u Srebrenici i na drugim mjestima u BiH nad bošnjačkim stanovništvom i da je ovo test svijesti i moralnih principa svih pojedinaca i zajednica.

“Bošnjačko nacionalno vijeće traži od Vlade Republike Srbije da pokrene proceduru o usvajanju zakona koji bi:

a) zabranio i sankcionirao negiranje genocida nad bošnjačkim narodom u Srebrenici,

b) zabranio i sankcionirao veličanje i javno promoviranje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca.III

Bošnjačko nacionalno vijeće traži da se u Republici Srbiji 11. juli proglasi za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i da se na adekatavan način obilježava.

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao krovna institucija Bošnjaka u Republici Srbiji, smatra da je izuzetno važno da narodi na Balkanu, na temeljima pravde, grade zajedničku budućnost, a sve u cilju mira i stabilnosti.

Sjednici Vijeća su, po pozivu, prisustvovali članovi odbora BNV, predsjednici sandžačkih gradova i opština, kao i predsjednici skupština gradova i opština u Sandžaku”, stoji u saopštenju BNV-a.