Održana završna konferencija projekta ,,Hu-Hu – tragovima sova i drugih divljih vrsta”

Danas je u Novom Pazaru održana završna konferencija Regionalne turističke organizacije Sandžaka povodom realizacije projekta ,,Hu-Hu – tragovima sova i drugih divljih vrsta” koji je imao za cilj promociju turizma u Srbiji i Crnoj Gori kao i promociju turističke ponude ove dvije države u prekograničnoj regiji Sandžak, kako bi se privukao veći broj turista i posjetioca koji žude za otkrivanjem prirodnih ljepota u ovom regionu.

Učesnici studijskog putovanja, okupili su se tokom četiri uzbudljiva dana kako bi istražili i upoznali turističku ponudu ovog prekograničnog područja. Organizatori kažu da ova značajna inicijativa donosi nove nivoe saradnje, promoviranja nematerijalnog i prirodnog nasljeđa, te očuvanja divljih vrsta.

U Sandžaku je zabilježeno oko 200 vrsta ptica koje predstavljaju dio prirode ove regije. Projektom je preduzeta inicijativa kako bi se unaprijedio njihov život i zaštitile te vrste a turisti će moći na nekoliko lokacija da posjećuju mjesta na kojima one žive.

Hu Hu projekat: tragovima sova i drugih divljih vrsta implementiraju Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice i NVO Sjeverna zemlja iz Berana, na crnogorskoj strani granice, a partneri u Srbiji su Regionalna turistička organizacija Sandžaka (RTO) iz Novog Pazara i Udruženje građana „Jadovnik“ iz Prijepolja. Projekat je realizovan uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, i kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.