Vlada uredbom ograničila kupovinu brašna na 5kg po kupcu

Vlada Srbije je donela uredbu koja obavezuje sve trgovine da ponude brašno tipa 500 po cijeni od 49,99 dinara i brašno tipa 400 glatko po cijeni do 54,99 dinara.Trgovci neće smeti u pojedinačnoj kupovini kupcu da prodaju više od pet kilograma jedne i pet kilograma druge vrste brašna.

Ova uredba je donijeta kako bi se ograničile cijene osnovnih životnih namirnica i spriječile štetne posljedice na tržištu. Proizvođačke cijene su takođe ograničene, a trgovci moraju obezbjediti najmanje 50% isporučenih količina po ovim cijenama u odnosu na prethodnu godinu.

„Trgovci na malo koji prodaju prehrambene proizvode obavezni su da u strukturi dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-400 glatko imaju najmanje jednu robnu marku brašna tip T-400 glatko, u pakovanjima do jednog kilograma, uključujući jedan kilogram, čija maksimalna maloprodajna cijena ne smije prelaziti 54,99 dinara po kilogramu. Maksimalna proizvođačka cijena brašna iz stava 1. ovog člana, ne smije prelaziti 45 dinara po kilogramu“, navodi se u Uredbi.

„Trgovci na malo koji prodaju prehrambene proizvode obavezni su da u strukturi dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-500, imaju najmanje jednu robnu marku brašna tip T-500 u pakovanjima do jednog kilograma, uključujući jedan kilogram, čija maksimalna maloprodajna cijena ne smije prelaziti 49,99 dinara po kilogramu. Maksimalna proizvođačka cijena brašna iz stava 1. ovog člana, ne smije prelaziti 40,90 dinara po kilogramu“, propisuje Uredba.

Kaznene odredbe za nepoštovanje ove uredbe uključuju kazne za pravna lica, direktore i preduzetnike, uključujući novčane kazne i zabranu obavljanja određenih poslova.

Kaznene odredbe predviđaju kaznu za pravna lica od 100.000 do 2.000.000 dinara za prekršaj – ako postupaju suprotno propisanim odredbama.

Trgovci, proizvođači i direktori koji ne poštuju mjere rizikuju zabranu obavljanja određenih poslova u trajanju od 6 mjeseci do 1 godine. Preduzetnicima preti kazna od 10.000 do 500.000 dinara, uz moguću zabranu vršenja određenih djelatnosti isto toliko.