Novi Pazar dobio “Palestinsku šumu”(video)

Inicijativa Za Zdrav Novi Pazar, pokrenula je danas akciju pošumljavanja parcele na Paričkom brdu u Novom Pazaru uz saglasnost “Srbijašume” koja je odobrila ovu akciju.

Jedan od predstavnika ove građanske incijative Ado Marovac, , izjavio je na svom facebook profilu da je akcija posvijećena žrtvama u Palestini i da će ovo od sada predstavljati prvu “Palestinsku šumu” u Evropi kao simbol saosjećanja gradjana Pazara sa potlačenim narodom Palestine.

“Danas ovdje želimo zasaditi 3000 sadnica. Donijeli smo odluku da sadnice želimo posvjetiti žrtvama Palestine i neka ovo bude prva ”Palestinska šuma” u svijetu, kao simbol saosjećanja gradjana Pazara sa potlačenim narodom. Parcela je okrenuta prema gradu, osunčana i kao takva ispunjava sve naše željene uslove. Saglasnost za sadnju smo dobili od javnog preduzeća ”Srbijašume”, koja nam je ustupila svoju parcelu, i ovim putem se zahvaljujemo na korektnoj i srdačnoj saradnji. ”

On je takođe istakao da je važno naglasiti da incijativa ZZNP ima politiku djelovanja takvu da ne uzimaju sredstva iz fondova kako bi sačuvali svoj integritet i slobodu u stavovima.

“Važno je naglasiti da naša inicijativa ima politiku djelovanja i jasan stav da ne uzimamo sredstva iz fondova, kako bismo sačuvali integritet i slobodu u stavovima. Organizovani smo tako što smo odredili članarine koje članovi na dobrovoljnom planu uplaćuju i onda od tih sredstava sprovodimo projekte. Na taj način smo isfinansirali i ovaj projekat koji ćemo sprovesti kroz nekoliko dana ako Bog da. ” naglasio je Marovac na svom Facebook profilu.

U akciji sadnje učestvovalo je oko 50 članova ove inicijative.