Press konferencija GPS-a – O napadu na Paučinca i ko će sa vlastima praviti koaliciju a ko ne

Građanski aktivista i kandidat za odbornika u Skupštini grada Novog Pazara, ispred GPS- Građanskog pokreta Sandžaka, Aladin Paučinac, napadnut je verbalno i fizički tokom uživo programa koji je emitovao na društvenim mrežama od strane aktiviste SDP-a.

Konferencija koja je bila namjenjena potpisivanju sporazuma opozicionih stranaka o nesaradnji sa trenutnim vladajućim strukturama pa je zato pomjerena za kraj kako bi se pre svega osudio napad na Paučinca.

“”Poznata ličnost policiji, pravosuđu i tužilaštvu, verbalno me napala dok sam bio uživo na prenosu. Pokušala je da me zaplaši, ali nisam reagovao. Bilo je vređanja i psovanja, stvarajući atmosferu u kojoj je teško zadržati smirenost. Pokušavali su da ograniče moje kretanje i slobodu izražavanja, stvarajući pritisak na moje mišljenje i izjave”, izjavio je Paučinac.

Paučinac je takođe rekao da ne vjeruje u to da će institucije preduzeti išta po ovom pitanju jer je ovo način kako one funkcionišu godinama, zaplašivanjem i ucjenjivanjem birača i da se narod treba osloboditi i konačno stati na kraj ovakvom načinu funkcionisanja, gdje je vladajuća partija spremna na sve kako bi ostala na vlasti.

Nosilac liste Edin Zećirović, najavio je da će GPS preduzeti sve kako bi se napadač kaznio i da će se pokrenuti tužba protiv počinioca, jer se radi o osobi koja za sobom već ima kriminalni dosije i koja je od ranije poznata organima gonjenja.

Na konferenciji o potpisivanju Sporazuma o nesaradnji sa vlastima , nijedna opoziciona stranka nije željela da podrži sporazum. Tim povodom Zećirović je izjavio da je GPS odgovorno ,,Jedina opoziciona stranka u Sandžaku i da je ovo dokaz da sve druge su spremne da sarađuju sa trenutnim režimom”.

GPS se ovim povodom obratio saopštenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani građani, ovim putem želimo da Vas upoznamo sa činjenicom da u Novom Pazaru pravosudne i policijske institucije učestvuju u pokušaju zataškavanja verbalnog i fizičkog napada koji je izvršen dana 6.12.2023.godine oko 12.30h od strane lica koje je pravosnažno osuđeno za slične izgrede, a koje je ovog puta izveo nad poznatim građanskim aktivistom i kandidatom za odbornika u Skupštini grada na predstojećim lokalnim izborima u Novom Pazaru, Aladinom Paučincem.

Naime, kako se može jasno utvrditi sa priloženog snimka napada koji se odvija čak u prisustvu policijskih službenika, pri čemu isti ne čine ništa kako bi napad sprečili, kasnije i institucije tužilaštva iz njima poznatih razloga uzimaju učešća u pokušaju zataškavanja ovog napada ili njegovog pravnog minimiziranja, na način da ne daju mogućnost napadnutom licu, Aladinu Paučincu, da pruži svoj iskaz pred dežurnim tužiocem Osnovnog tužilaštva u Novom Pazaru. I pored činjenice da je napadnuto lice, Aladin Paučinac, uredno podneo zahtev za saslušanje nadležnom tužilaštvu u Novom Pazaru.

Obzirom da su institucije sistema ovom prilikom zatajile ostaje nam mogućnost da se
pokušamo braniti i zaštititi makar time što ćemo sa istim upoznati javnost, kako bi na taj način nadležne institucije shvatile da nećemo odustati od osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom i Zakonima ove zemlje, kao što su pravo na slobodu govora, slobodu mišljenja, slobodu izražavanja, slobodu izbora, kao i slobodu udruživanja radi ostvarenja proklamovanih ciljeva i postizanja atmosfere civilizovanog društva.

U prilogu dostavljamo zahtev upućen tužilaštvu, kao i link video snimka na kome se jasno može videti stepen bahatosti i namere za još gorim scenariom od onog koji je svojom prisebnošću uspeo da iskontroliše napadnuti Aladin Paučinac.

Apelujemo na sve slobodne medije da sve ovo učine dostupnim javnosti u nadi da će nadležne institucije nakon toga smoći snage i odgovornosti da se otrgnu iz diktatorskog zagrljaja vladajuće SDP stranke, te procesuiraju i adekvatno kazne već presuđivanog izgrednika, kako se ovakvi ili slični napadi ne bi ponovili ili brutalizovali.

CIjelu konferenciju možete pogledati na linku: