GPS: Iz SDP svjesni da nemaju sigurnu većinu, pozivaju opoziciju da ih održi na vlasti (Video)

Predsjednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS), Edin Zećirović, ocijenio je danas na press konferenciji da vladajuća Sandžačka demokratska partija (SDP) je svjesna da nema većinu i da je to jedini razlog zbog čega poziva ostale opozicione stranke na razgovore o formiranju stabilne vlasti u Novom Pazaru.

On ističe da vladajuću strukturu trenutno ‘koči’ saradnja sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS), čiji odbornik navodno nema “zeleno svjetlo” da formira koaliciju sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i SDP-om jer je na nivou cijele države došlo do neslaganja između SPS i SNS-a i da tim povodom SDP u opoziciji traži partnera koji će ih ‘održati’ naredne 4 godine na vlasti.

“Kao što sam kazao, postoje razne spekulacije da odbornik koji dolazi iz redova SPS-a za sada nema zeleno svjetlo iz Beograda iz njegove centrale da uđe u vlast i to je samo još jedna od potvrda onoga što Građanski pokret Sandžaka govori i ono što sam ja govorio u zadnjih nekoliko godina u Skupštini da se o životu građana Novog Pazara najmanje odlučuje u Novom Pazaru” – rekao je Zećirović.

On je kritikovao ponašanje “predstavnika Srba u Novom Pazaru” (koaliciju SNS-SPS-SRS), izražavajući nezadovoljstvo zbog njihovog nedostatka javnog izražavanja. On je rekao da se oni ne oglašavaju, “kao da ne žive u ovom gradu i kao da nemaju nikakvu odgovornost”.

Prema riječima Zećirovića, konstantne političke trgovine glasovima građana prouzrokovale su ozbiljne izazove i probleme u opoziciji otvarajući SDP-u priliku da bude vlast u svim sandžačkim opštinama, uključujući Sjenicu i Tutin. Zećirović naglašava da Građanski pokret Sandžaka (GPS) neće učestvovati u takvim transakcijama, čuvajući integritet glasova koje su dobili na izborima. Kada je riječ o razgovorima između SDP i SDA, Zećirović ističe da sve stranke mogu slobodno da prave razne dogovore ali da je na njima da te dogovore kasnije pojasne svojim biračima.

Iz Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) ističu da neće iznevjeriti svoje birače i pregovarati sa dosadašnjim vladajućim strankama. Dodaju, da su već pre izbora nudili ostalim opozicionim strankama potpisivanje Sporazuma o nesaradnji s trenutnom vladajućom strukturom u Novom Pazaru. Međutim, ističu da ni Stranka pravde i pomirenja (SPP) ni Stranka demokratske akcije (SDA) nisu bile voljne potpisati taj sporazum.

“Mi nismo pregovarali ni sa kim, mi smo nudili pregovore i prije ulaska u izborni proces, čime, ako se sjećate, a javnost se sjeća, mi smo nudili Sporazum svim opozicionim strankama, i ja mislim tek danas iz ove perpsektive možemo da vidimo koliko je bila važnost i koliko je bilo značajno da se taj Sporazum prihvati.” – kaže Zećirović.
On dodaje da će se GPS pojaviti na konstitutivnoj sjednici 5. februara jer time ne žele dozvoliti SDP-u da legalizuje rezultate ovih izbora tako što će stav i glas GPS-a izuzeti iz procesa.