Nastupio je mjesec Ramazan – Mjesec posta, milosti i oprosta

Zalaskom Sunca i održavanjem prvih Teravija namaza, počeo je mjesec Ramazan, najsvetiji mjesec u islamu.

Tokom ovog mjeseca, muslimani širom svijeta prakticiraju post od izlaska Sunca do njegovog zalaska, suzdržavajući se od hrane, pića i loših misli. Ovo je vrijeme duhovne obnove i približavanju Allahu, tražeći od njega oprost jer je mjesec u kojem se, prema islamskom vjerovanju, dova ne odbija od vjernika postača.

Dok vjernici širom svijeta prakticiraju post, molitvu i dobročinstvo, ne smijemo zaboraviti na patnje naroda Palestine koji su suočeni s konstantnim bombardovanjem i nasiljem Izraelske okupatorske vojske.

Dok se okupljamo za iftare i sahure, u dovama se sjetimo svih onih koji pate pod tim teškim okolnostima u ratno zahvaćenim područjima i koji zbog genocida koji se vrši nad njihovim narodom, nemaju priliku da uživaju u blagostanju kao mi.

Molimo Allaha da nas sačuva od takvih iskušenja i da ovaj mjesec bude pouka da trebamo biti jedinstveni i pomagati jedni druge čineći sve da stvorimo jednu zdravu društvenu sredinu u kojoj će se problemi rešavati institucionalno pod jednakim pravilima i zakonima za sve.

Naučite da volite jedni druge i da od ovog Ramazana krene promjena na bolje.

Ramazan šerif mubarek olsun, želi vam Udruženje građana 020 media.