Zećirović: Vlast dezorjentisana, Zukorlić radi kako mu šef iz Beograda kaže, Sandžačke opštine devastirane

Predsjednik Građanskog pokreta Sandžaka Edin Zećirović, izjavio je danas na konferenciji za medije da vlast u ovom gradu je toliko dezorjentisana da ne zna kako da riješi glavne probleme u društvu. 

On je istakao nedavne događaje u Novom Pazaru, kao što su učestali napadi pasa lutalica, kao dokaz dugogodišnje nesposobnosti lokalne vlasti da adekvatno riješi ovaj problem i naglasio je potrebu za osnivanjem azila za pse lutalice kao trajno rješenje ovog problema.

Zećirović dodaje da su u mnogo navrata kroz Skupštinska zasjedanja pokušavali da dobiju odgovore u vezi izgradnje azila za pse ali da u Lokalnoj samoupravi niko nije imao potpunu informaciju u vezi sa tim projektom.On navodi da su dobijali površne i nepotpune informacije koje ništa nisu značile a da se u toj priči uključio i ministar Edin Đerlek koji je iznio podatke da je njegovo Ministarstvo pokušalo da riješi taj problem sa Lokalnom samoupravom ali da je neko to opstruirao.

“Ovi politički akteri su podijelili uloge. Jedni ovdje glume nekakvu vlast, ovi drugi glume opoziciju a i jedni i drugi i treći imaju jednu adresu u Beogradu, ako se dobro sjećam na Obilićevom vencu odnosno Bijelom dvoru imaju jednog šefa koji izdaje naređena koji jednostavno rješava i razriješava sve one projekte koji se tiču Novog Pazara i ostalih Sandžačkih opština. Ovdje, uvaženi građani, ne mogu više ni žalosne vrbe da ostanu u koritu Raške, na kojem su rasle tridesetak godina. O našim životima, o životu naše djece, azilima za pse, o našem putu prema Čašić Dolcu, gdje je trebalo da se asfaltira nekoliko stotine metara se odlučuje samo na jednoj adresi, a to je kraljevski dvor u Beogradu, koji sad zaposjeda apsolutistički vladar Aleksandar Vučić i samo je to adresa na kojoj se odlučuje, a svi ostali akteri ovdje treba da odglume neke svoje uloge i da nama predstave nekakvu svoju pogibiju, kako oni veselici postradaše od posla i od brige da nama bude bolje”, rekao je Zećirović.

On dodaje da je SPP ,, okrenula volan na drugu stranu” i  da je nakon okupljanja opozicije i prvog protesta u Novom Pazaru počela mijenjati kurs i izbjegavati suočavanje s problemima, te je istakao da je “priča o amanetu” bila populistička taktika kako bi se skrenula pažnja s ključnih pitanja i preusmjerila krivica na druge.

Zećirović je komentarišući predsjednika SPP-a Usamu Zukorlića rekao da je on postao jedan od ,,pokusnih kunića” Aleksandra Vučića kada je u pitanju kako on kaže “gluma” opozicije na jednoj strani i vlasti na drugoj. On kaže da i dalje nisu prestali sa napadima i nasrtajima na GPS ni onih koji “glume vlast” ni onih koji “glume opoziciju”.

“Već nakon tog drugog protesta , SPP je počela da koči i da okreće volan na drugu stranu. Taj Usame je  ovdje glumio da je protiv krađe lokalnih izbora u Novom Pazaru i izlazio na taj jedan performans dok mu nije zabranio njegov šef iz tog Bijelog dvora, a u Beogradu je učestvovao u legalizaciji krađe lokalnih izbora tako što su njegovi članovi izborne komisije radili ovo što su ovi naši radili nama – prekrajali izborni rezultat i izbornu volju građana.” – reako je Zećirović.

Zećirović je odgovorio na izjave Zukorlića u Tutinu, gdje je on sugerirao da je Građanski pokret Sandžaka (GPS) dobio glasove zato što su ljudi pomiješali stranke i zaokruživali isti broj na lokalnim i parlamentarnim izborima. Zećirović je kritikovao ovakav stav, tvrdeći da Zukorlić na taj način omalovažava svoje građane, implicirajući da nisu sposobni razlikovati listiće koji su u različitim bojama niti razlikovati stranke za koje glasaju vrijeđajući im na taj način inteligenciju.