Istraživanje portala 020media: Lokalni izbori u žaru borbe između SDA i SPP

Istraživanje portala 020 media koje za cilj ima da prikupi približno tačne podatke o izbornoj volji građana u slučaju kakvo bi izgledalo danas stanje na terenu ako bi se održavali lokalni izbori, putem online ankete na pitanje “Za koga bi ste glasali na lokalnim izborima u Novom Pazaru?”, učešće je uzelo 792 građana.

U anketi je prikupljen dovoljan broj glasova koji bi predstavljali jedno ili dva prosječna izborna mjesta u Novom Pazaru. Ako uzmemo u obzir da su tri najveće partije u Sandžaku na lokalnim izborima 2020. godine zajedno imale 36.111 glasova birača od ukupnih 42.360 koji su glasali na izborima, anketa prikazuje svega nešto malo više od 2% od ukupnog broja glasača koji su glasali za ove tri partije na prošlim izborima.

Anketa pokazuje da SPP se nalazi na prvom mjestu sa  364 glasa što je 46% od ukupnog broja glasača. Samo nekoliko glasova manje na drugom mjestu se nalazi SDA sa  343 glasa što je  43% od ukupnog broja glasača.
SDP se nalazi na trećem mjestu sa 42 glasa što je 7% od ukupnog broja glasača a to je 1 glas manje od četvrte opcije “Niko od ponuđenih / Četvrta opcija” za koju je glasalo 43 učesnika ankete.

Anketa je anonimna a svoje pravo glasa građani su mogli da upotrebe samo jednom kako bi smo zaštitili informaciju i dobili objektivan prikaz realnog stanja na terenu putem internet simulacije izbornog procesa. Svi učesnici ankete bili su u mogućnosti da vide svakog momenta trenutni broj učesnika ankete kao i rezultate ankete.

Anketa nije predstavljala nikakvo takmičenje, niti je relevantan pokazatelj 100% glasačkog tijela koji izađe na izbore, s obzirom na broj učesnika u anketi. To znači, da one opcije koje su dobile manji broj glasova, zbog broja glasača u anketi moguće je da je u realnom stanju taj procenat mnogo veći, u zavisnosti od faktora vidljivosti ankete i koliko je ljudi želelo da učestvuje u njoj. Prema tome, nama bi trebao približan broj od ukupnog broja glasača svih opcija na prošlim izborima, kako bi smo imali skoro tačne i precizno izmjerene podatke stanja izborne volje građana, što je trenutno nemoguće, ako uzmemo u obzir da možda nemaju svi glasači pristup internetu, kao i gore navedenih faktora.

Anketa pored prikaza podataka ima za cilj da promoviše elektronski izborni proces koji se koristi u Sjedinjenim Američkim Državama putem glasačkih mašina, kao i da skrene pažnju na očuvanje izborne volje građana i krađu glasova.

Anketa je dijeljena na nekoliko stranica i grupa putem društvenih mreža, kako bi šira javnost stekla pravo učešća u njoj, a prije svega pristup učešća anketi ste mogli da dobijete na našoj facebook i instagram stranici od trenutka kada je ona kreirana kao i putem našeg internet portala 020media.info.


Hvala Vam što nas pratite.
Emir Tutić
020media

792
Za koga bi ste glasali na lokalnim izborima u Novom Pazaru?

Glasanje je isteklo…