BNV: Ministarstvo prosvjete prekršilo prava Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno vijeće objavilo je danas na svom sajtu da je Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja povrijedilo prava pripadnika nacionalnih manjina jer je odobrilo udžbenik za srpski jezik, za osmi razred, u kojem se negira postojanje bosanskog jezika. 

U toku prošle godine Vijeće je reagovalo na tekst iz udžbenika za osmi razred „S reči na dela“ u kojem se osmišljeno umeće naučno netačna, krajnje apsurdna i uvredljiva teza kako je bosanski jezik samo jedan od naziva srpskog jezika.

Foto:BNV

U Mišljenju, između ostalog, stoji i to da je Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja prilikom ocjene rukopisa udžbenika morao da uzme u obzir da način na koji je Odbor za standardizaciju srpskog jezika definisao podjelu južnoslovenskih jezika može za poslijedicu imati povredu prava pripadnika nacionalnih manjina i dovođenje priznatih jezika nacionalnih manjina u Republici Srbiji u neravnopravan položaj.

BNV je zatražilo da se prekine sa daljom asimilatorskom politikom zvaničnih državnih organa i srpskih nacionalističkih institucija i pozvalo na poštovanje zakona, Ustava Republike Srbije i odredbi međunarodnog prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *