Čemu služi trotoar u Novom Pazaru?

Novi Pazar, grad mantija,ćevapa i džinsa, poznat je po još jednoj, ne tako lijepoj osobini, a to je po urbanističkoj neurednosti i saobraćajnom kolapsu.

Kako Novopazarci koriste trotoar? Na ovo pitanje možete dobiti mnogo različitih odgovora… Ali ni jedan onaj ispravan odgovor, da trotoar služi svrsi kojoj je prvenstveno namijenjen, a to je za slobodno kretanje pješaka. Ako nikada do sada niste bili u Novom Pazaru i uputite se primjera radi ulicom Oslobođenja, možete primjetiti da trotoar je potpuno zauzet i skoro nefunkcionalan za pješake zbog broja parkiranih vozila na njemu, pa tako na trotoaru “možete” parkirati svoje vozilo i uputiti se ka nekoj od lokalnih radnji ili poliklinika.

Ali ovaj problem nećete naći samo u ovoj ulici, Novi Pazar je poznat po ovom svakidašnjem problemu, jer razni faktori su uticali na to da pješaci nemaju kuda da se kreću. Zimi trotoari su često neočišćeni i neupotrebljivi jer nije moguće kretati se njima zbog poledice. U Novom Pazaru nema dovoljno parking prostora pa vozači često daju sebi za pravo da parkiraju svoja vozila na trotoaru i tako ugroze saobraćaj pješacima jer su prinuđeni da koriste kolovoznu traku. 

Neki ljudi trotoar koriste kako bi tu nasložili drva za ogrijev, pa tako trotoar posluži i za privatne svrhe.

U nekim dijelovima grada skoro čitav trotoar je prisvojen u privatno vlasništvo, pa čak i omedjen zidom, tako da su pješaci prinuđeni da na tom mjestu sidju na kolovoz. Ovakvo kretanje pješaka ovom ulicom funkcionira već godinama u jednoj od najprometnijih ulica grada.

Građani Novog Pazara žalili su se našoj redakciji da u ovim hladnim zimskim danima često zbog nepropisno parkiranih vozila i poledice nemaju kuda da se kreću, pa zbog toga moraju da koriste kolovoz. Zbog nedostatka parking mjesta i lošeg urbanističkog plana grada, pješaci su direktno izloženi opasnosti jer su primorani da koriste kolovoz kako bi se kretali. Trotoar u Novom Pazaru sudeći prema slikama sa terena, služi svemu samo ne pješacima.


Emir Tutić

020media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *