Skupština grada odbila da se na dnevnom redu odlučuje o priznavanju genocida u Srebrenici

Prijedlog odluke da se na dnevnom redu odlučuje o pokretanju inicijative o priznavanju genocida u Srebrenici odbijen je na današnjoj Skupštini grada Novog Pazara.

Ovaj prijedlog podnijet je od strane odborničke grupe SDA Sandžaka, odbornice u Skupštini grada Hanadi Hajdinović, koja je pozvala Bošnjake da jedinstveno izglasaju ovaj prijedlog. 

“Velikosrpske nacionalističke strukture, sve agresivnije i učestalije negiraju genocid. Isti glorifikuju i veličaju ratne zločince. Prvi put kada smo predložili ovaj prijedlog za prihvatanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, u sred Novog Pazara došli su navijači i veličali su genocid i Ratka Mladića i Radovana Karadžića i na taj način prijetili Bošnjacima. Nakon toga desilo se ono što se desilo u Priboju da pripadnici policije takođe veličaju zločince i da upućuju prijetnje bošnjačkom narodu” rekla je Hajdinović.

Ona je navela da je ovo nacionalni interes Bošnjaka i da svi Bošnjaci treba da glasaju za ovu rezoluciju. 

“Želja i interes Vučićevog režima ne treba da nam bude bitan, treba da nam je bitan naš nacionalni interes” kaže Hajdinović.

Sa 14 glasova “ZA” ovaj prijedlog se nije našao na dnevnom redu Skupštine grada Novog Pazara.

Skupština grada Novog Pazara odbila je i prijedlog Ahmedina Škrijelja sa ove liste o usvajanju prijedloga rezolucije da se na dnevnom redu odlučuje o zločinima nad Bošnjacima Sandžaka, sa 12 glasova “ZA” prijedlog se ni ovog puta nije našao na dnevnom redu Skupštine grada.  

bido

Klikni na reklamu za više informacija