Novi Pazar: Sve više nezaposlenih, cijene rastu a kladionice “niču kao pečurke”

Veliki procenat nezaposlenih građana Novog Pazara među kojima su većina mladi ljudi, svakoga dana odlaze iz Novog Pazara “trbuhom za kruhom” van zemlje, kako bi dobili šansu za normalan život u nekoj tuđoj državi. 

Česta pojava u gradu je otvaranje kladionica, pa skoro da nema ulice u kojoj ne postoji barem jedna. Novi Pazar je grad mladih ljudi,  a mladima se često umjesto posla u svojoj zemlji i u svom gradu, šansa nudi negdje van granice.

Cijena goriva i osnovnih kućnih namirnica raste, pa primjera radi na benzinskim pumpama možete kupiti litar goriva po cijeni od skoro 200 dinara (182 Evro dizel, 188 G Drive, BMB95 172dinara), a zejtin koji je do skoro koštao oko 140 dinara sada možete naći po cijeni i do 200 dinara.

Kao što možete vidjeti život postaje veoma skup za prosječnog građanina, posla nema jer se već godinama ništa nije otvorilo što bi masovno zaposlilo građane ovog grada a prema poslednjim informacijama svega oko 21 000 građana se vodi kao zaposleno. Ono šta neprestano se otvara, radi i napreduje jesu kladionice i igre na sreću.

Sama činjenica da  u Novom Pazaru je vidljiva ta pojava novih lokala koji neprimjetno “niču kao pečurke” neviđenom brzinom, daje nam do znanja u kakvom stanju trenutno živimo.

Vazduh nam je najzagađeniji u Evropi, rijeke su nam prljave i toksične da voda iz njih je opasna i za zalivanje bašče, kladionice se otvaraju na svakom mjestu, a za sve to niko ne preuzima odgovornost.


E.T.

020media