Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije: Novinari ni danas nisu bezbedni

Lokalni novinari su izloženi najvećem pritisku a celokupna profesija je ugrožena kao i devedesetih godina, kažu sagovornici portala 020 media povodom godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije. 

Novinar lokalnog radija Sto plus Nikola Kočović takođe smatra da novinari ni danas nisu bezbedni i kaže da u prethodnih godinu dana u Novom Pazaru nije bilo ozbiljnijih fizičkih napada na novinare ali da je bilo pretnji i onemogućavanja da normalno obavljaju svoj posao.

Svakako su novinari koji rade u lokalnim medijima u težem položaju i suočavaju se sa većim bezbednosnim rizicima, to pokazuju slučajevi našeg kolege Milana Jovanovića kojem je kuća zapaljena, kao i slučaj pretučenog Željka Matorčevića i veliki broj drugih novinara koji se susreću svakodnevno sa pretnjama, tužbama, finansijskim pritiscima a sve sa ciljem da se spreči istinito izveštavanje javnosti.

Novinar Perica Gunjić, za 020 media je rekao  da se nije preterano odmaklo od tog perioda devedesetih kada je sigurnost novinara u pitanju.

Perica Gunjić / Foto: Vladimir Miloradović

Slavko Ćuruvija  je ubijen krajem devedesetih godina, pre toga ubijena je Dada Vujsinović, ali i nakon nje desili su se mnogi zločini nad novinarima: ubijen je Milan Pantić, bačena je bomba na stan Dejana Anastasijevića, pa je 2018. godine spaljena kuća novinara Milana Jovanovića.

Tako da nažalost nismo daleko odmakli od tog vremena i novinari se u Srbiji ne osećaju bezbedno, naročito novinari koji rade na lokalu koji trpe jezive pritiske različitog tipa, od nasilja do pretnji smrću putem društvenih mreža i to je postalo kao ,, dobar dan”.

Gunjić se posebno osvrnuo na bezbednost novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom rekavši da pritisak na njih je vidljiv posebno danas kada smo svedoci da premijerka i predsednik države aktivno prozivaju novinare koji samo rade svoj posao i bave se ovom važnom i osetljivom profesijom.

Novinari koji su napadnuti i kojima se preti, vrlo često ne mogu da dobiju ni tu satisfakciju da preko suda zatraže pravdu, pa su istrage takvih pretnji uglavnom neefikasne  i često se odbacuju iz nekih veoma čudnih razloga, rekao je Gunjić.

Ubistvo Ćuruvije desilo se na Uskrs 1999. godine tokom NATO bombardovanja, a 23. godine kasnije i dalje nema pravosnažno osuđenih za njegovo ubistvo.  Kako je u optužnici navedeno ,,po nalogu NN lica iz najviših struktura vlasti” to je učinjeno ,, iz niskih pobuda,zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti”, a radi ,,očuvanja postojeće strukture vlasti”.

Slavko Ćuruvija je ubijen u haustoru u Svetogorskoj ulici u centru Beograda ispred zgrade u kojoj je stanovao, kada ga je ubica iz blizine rafalnom paljbom u leđa iz automatskog oružija ,,škorpion” ubio. Ubica je potom prišao Ćuruviji dok je bio na zemlji i ispalio još jedan hitac u glavu.


Emir Tutić

020 media