SPP: Sramna presuda u slučaju Ernada Bakana

Povodom presude za ubistvo Ernada Bakana koju je Treći osnovni sud u Beogradu donio protiv ubice Ivana M. u kojem je okrivljeni dobio godinu ipo dana izvršenja kazne zatvora za ubistvo ovog mladog Novopazarca, Stranka pravde i pomirenja je izašla sa saopćenjem za javnost u kojem je tu odluku ocijenila sramnom.

U saopćenju stoji da Stranka pravde i pomirenja izražava zabrinutost povodom skandalozne presude u slučaju Ernada Bakana, nastradalog mladića iz Novog Pazara i studenta u Visoko zdrastvenoj školi, koga je, 4. marta 2019. godine, automobilom udario I. M. na pješačkom prijelazu u ulici Cara Dušana u Zemunu.

Nakon istražnog postupka, koji je trajao više od 18 mjeseci, i optužnice koju je Treće osnovno tužilaštvo podiglo sredinom oktobra 2020. godine, jučer je donijeta prvostepena presuda kojom je Treći osnovni sud u Beogradu osudio I. M. na godinu i pet mjeseci zatvora.

Ovakva presuda predstavlja razlog za zabrinutost svih građana s obzirom na to da se njome šalje jasna poruka da divljanje u saobraćaju ne predstavlja opasnost za društvo, te da život pripadnika jednog naroda može biti jeftiniji od pripadnika drugog, što je u suprotnosti sa univerzalnim principom pravde za koji se kategorički zalaže Stranka pravde i pomirenja.

Kako nezvanično saznajemo porodica Bakan će u narednom periodu uložiti žalbu na presudu.


Emir T. 020 media