Danas je Dan Bošnjaka – 28. Septembar

Danas se obilježava  28. Septembar Dan Bošnjaka. Godine 1993. na sjednici Svebošnjačkog sabora u Sarajevu  je usvojena Deklaracija o vraćanju historijskog nacionalnog imena Bošnjak, umjesto dotadašnjeg etničkog naziva musliman. Ovaj datum se od tada proslavlja kao “Dan Bošnjaka” u svim zemljama bivše Jugoslavije, svuda gdje Bošnjaci žive.

Povodom Dana Bošnjaka, prenosimo u cjelosti čestitku predsjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr Jasmine Curić.

“Poštovani Bošnjaci i Bošnjake,

Vrijeme kada se Svebošnjački sabor događao, bilo je najteže vrijeme za sve Bošnjake u kojem god dijelu svijeta da su se nalazili.

Iako su, Bošnjaci tada, bili u teškoj poziciji, nisu odustajali od osvajanja svojih prava, vratili su svoje ime, potvrdili svoj identitet i još jednom dokazali da znaju ko su, kome pripadaju i ko njima pripada.

Danas, kao i tog 28. septembra 1993. godine, važno je da pokažemo bošnjačko jedinstvo i odlučnost da želimo sigurnu budućnost za generacije koje dolaze i koje će se ovog datuma sjećati s ponosom.

Bošnjaci, širom svijeta, neka nam je sretan Dan Bošnjaka koji simbolizuje jedinstvo, odlučnost i snagu i da uvijek budemo ponosni na svoje porijeklo i historiju.

Sretan 28. septembar – Dan Bošnjaka.”

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća obavještavaju da će obilježavanje Dana Bošnjaka početi večeras, otvaranjem izložbe slika “Sjenica 2022”. Izložba slika će biti otvorena u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća u 18 časova, a od 19 časova organizovaće se svečana akademija “29 godina od vraćanja imena Bošnjak” u Domu omladine u Novom Pazaru.

Promocija Zbornika radova “ZAVNOS – historijske okolnosti autonomvije Sandžaka” je zakazana za petak, 30. Septembar, dok će seminar “Pravopisna norma bosanskog jezika” biti održan u subotu 1. Oktobra u Tutinu.

  • Čestitke povodom Dana Bošnjaka

Čestitke povodom Dana Bošnjaka uputili su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsjednik SPP-a Usame Zukorlić, kao i potpredsjednik SDP-a i nosilac liste na predstojećim izborima za BNV Husein Memić.

Današnji praznik, Dan Bošnjaka, dodatni je podstrek da gradimo bolju i sigurniju budućnost za sve, čuvajući i negujući sopstveni identitet, a uvažavajući identitet i posebnost drugih.

Neka i u budućnosti Bošnjaci budu jedinstven simbol miroljubivosti i čovekoljublja, ruku pruženih prema svim dobronamernim ljudima, prijateljima i komšijama.

Bošnjacima sa ovih prostora i našim sunarodnicima širom sveta najsrdačnije čestitam 28. septembar,

rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Povodom Dana Bošnjaka, čestitku je uputio i predsjednik SPP-a, Usame Zukorlić, sljedećim riječima:

“Braćo i sestre, pred nama su teška iskušenja i veliki izazovi za očuvanje i razvijanje našeg vjerskog, moralnog, kulturnog i nacionalnog integriteta.

Današnji dan je još jedan dokaz da postojimo, da znamo ko smo i da imamo odabrani cilj i iskreni nijet da istrajemo u tome.

Ovom prilikom upućujem iskrene želje za zdravlje, snagu i volju da budemo istrajni u vremenu koje je pred nama, te da svakim danom postajemo bolji nego što smo bili.

NEKA BOG ČUVA BOŠNJAKE I SVE DOBRE LJUDE I NARODE!”

Dan Bošnjaka je čestitao i potpredsjednik SDP-a i nosilac liste na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, Husein Memić:

“Pred nama je velika odgovornost, veliki emanet.

Molim Uzvišenog stvoritelja da ujedini svu našu braću u Sandžaku, dijaspori.

Bošnjaci su postali dosta zreliji nego ranijih godina, ne dozvolite da vas bilo ko dijeli, ne svadjajte se zbog nekakvih lista i ne prepirite se preko društvenih mreža, pozivajte na jedinstvo i mirite zavađene. Da bi jedinstvo među Bošnjacima bilo potpuno moramo raditi na uspostavljanju trajnog pomirenja među našom braćom.

Molim Uzvišenog Gospodara da nas sve zajedno pomogne na tom putu, hajirli i sretan 28.septembar Dan Bošnjaka”.

Redakcija portala 020media najsrdačnije čestita Dan Bošnjaka svim Bošnjacima.