Počeo popis stanovništva

Danas je počeo popis stanovništva a nešto više od 14000 popisivača u Srbiji danas je započelo terensko prikupljanje podataka.

U Popisu se prikupljaju podaci o licima, domaćinstvima i stanovima.

Na terenu, popisivači idu od vrata do vrata svakog dana u periodu od 8 do 20 časova, a pauzu prave za vrijeme ručka. Nakon 20 časova, ne bi trebalo da zvone na vrata građanima, osim u situcijama kada su taj termin prethodno već dogovorili sa nekim zbog nemogućnosti da se popis obavi u toku dana, ili zbog nekih drugih vanrednih situacija. Vjerovatno će rad popisivača na terenu biti najintenzivniji za vrijeme vikenda, kada se građani odmaraju i kada je većina prisutna u svojim domovima, te ih je lakše pronaći na adresi.

Građani ne treba da čekaju popisivače i da brinu o tome da li će biti popisani jer popisivači dolaze više puta na adrese građana.

Što se tiče specifičnosti samog upitnika i brojnih špekulacija u medijima, bitno je istaći da u upitniku postoje 4 pitanja na koja građani nisu obavezni da daju odgovor. To su pitanja koja se odnose na nacionalnu pripadnost, veroispovest, maternji jezik i pitanje koje se tiče funkcionisanja i socijalne integrisanosti, gde su građani upitani da li imaju poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog problema sa, recimo, vidom, sluhom ili pamćenjem.

Takođe, predviđeno je da ukoliko građani ne znaju odgovor na neko pitanje, unosi se u obrazac kao “nepoznato”.

Prve rezultate popisa možemo očekivati krajem novembra, kada će biti objavljeni preliminarni podaci o ukupnom broju lica, stanova, domaćinstava.

Info-centar Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. dostupan je građanima putem broja telefona 0800 444 005. Građanima će se javljati operateri koji će davati potrebne informacije, kao i odgovore na sva pitanja koja se odnose na Popis 2022.