Čišćenje divljih deponija i izgradnja trotoara najbitnija za građane

U anketi koju je sproveo Grad Novi Pazar a u kojoj su građani mogli da glasaju za projekte koji bi olakšali život građana ovog grada, najviše glasova su dobili projekti čišćenja divljih deponija i postavljanje video nadzora i izgradnja trotoara u ulici Save Kovačevića i u naselju Selakovac.

U anketi su mogli da učestvuju svi građani ovog grada a samo 1128 je uzelo učešće u ovoj anketi. 

Anketa je sprovedena u cilju uključivanja građana u budžetski proces za 2023 godinu i ona je bila dostupna u periodu od 30. novembra do 7. decembra 2022. godine.

Svrha ankete je bila da građani glasaju za predloge projekata koji bi po njihovom mišljenju mogli da učine život boljim i kvalitetnijim a građanima je ponuđeno 9 projekata sa mogućnošću izbora 3 projekta za koje će Grad izdvojiti budžet i opcijom da sami predlože projekat.

Čišćenje divljih deponija je dobilo 404 glasa dok je izgradnja trotoara u ulici Save Kovačevića dobila 276 glasova. Trećeplasirani projekat je izgradnja trotoara u naselju Selakovac za šta je glasalo 267 građana a u vrhu prioriteta je i projekat Kampanja za rano otkrivanje raka grlića materice koja je imala 261 glas.

GRAD ĆE ODVOJITI BUDŽET ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA ZAGAĐENOG VAZDUHA

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, rekao je za naš portal da će Grad u narednoj godini u saradnji sa Ministarstvom za rudarstvo i energetiku, izdvojiti preko 30 miliona dinara za  projekte vezane za rješavanje problema zagađenja vazduha a da su dosadašnji projekti znatno uticali na smanjenje zagađenja ali da to nije dovoljno.

Projekat obuhvata izgradnju fasada i izolacija, za koje smatraju da će znatno uticati na uštedu energije a u saradnji sa Ministarstvom za ekologiju takođe su predviđeni projekti koji bi prema njegovim riječima uticali na rješavanje ovog dugogodišnjeg problema.

U prijethodnoj godini Grad je u saradnji sa Ministarstvom za ekologiju pokrenuo projekat sadnje oko 1400 stabala u gradu i okolini i očekuje se da će to u narednom periodu uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha.