UG 020 media: Najoštrije osuđujemo objavljivanje i širenje snimka sa mjesta nesreće u Novopazarskom naselju Mur

Udruženje građana “020 media” najoštrije osuđuje objavljivanje i širenje snimka sa nesreće u kojoj je poginula M.Z.(15) u Novopazarskom naselju Mur.

Zbog velikog uznemirenja javnosti povodom ove tragedije, apelujemo na MUP i druge nadležne organe da hitno reaguju kako bi se ovaj snimak uklonio sa društvenih mreža.

Također zahtjevamo da se hitno preduzmu sve moguće mjere od svih nadležnih institucija (Škole, Univerziteti, Gradska uprava, vjerske zajednice…) kako bi se građanstvo što više edukovalo na teme postupanja na mjestu nesreće, pružanja prve pomoći, zaštita žrtve, zaštite prava djece i zaštite žrtava nasilja, porodičnog nasilja, kao i prava na privatnost.

Svjedoci smo nažalost jako lošeg trenda, gde se senzacionalističkim pristupom svakodnevnim događajima redovno krše zakoni i Ustavom garantovana prava ove zemlje.

Svjedočimo da je jako malo empatije kod ljudi, malo je humanosti i humanog postupanja… malo je razumevanja i poštovanja za i prema drugom i drugačijem. Sve se pretvorilo u moderne trendove, fotografije i lajkove.

Neće nam se promjeniti stanje po pitanju bilo kojeg problema u zajednici, bilo da se radi o ovakvim situacijama ili ekološkim temama, ako ne počnemo mijenjati sami sebe.

Pozivamo još jednom sve nadležne da hitno preduzmu sve sto je u njihovoj moći, da počnu da savjesno rade svoj posao i da u njemu prepoznaju i obaveze prema zajednici u kojoj žive, a ne samo privilegije i lagodnost plate i fotelje.

Upravni odbor Udruženja građana 020 media.