CCDH: Tik Tok algoritam servira štetne sadržaje u feedove tinejdžera

Centar za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH), objavio je istraživanje algoritma društvene mreže Tik Tok gdje se prema njihovom mišljenju smatra da ova društvena mreža servira sadržaj tinejdžerima o poremećajima prehrane,samoozljeđivanje i samoubistvo prilikom pridruživanja ovoj platformi, prenosi Hina.

Grupa za sigurnost na internetu je sprovela istraživanje tako što je stvorila po dva Tik Tok profila u različitim državama predstavljajući se kao 13-godišnjaci a svaki od ovih profila je predstavljao jednu žensku i jednu mušku osobu sa sličnim imenima uz referencu na gubitku težine uključenu uz korisničko ime profila.

Uz ovu metodu CCDH je sproveo istraživanje jer smatra da će neki korisnici s problemima tjelesne težine biti otvoreni po tom pitanju i to često izraziti putem svojih društvenih mreža.

Korišćenjem aplikacije i pokazivajući svoju zainteresovanost za određene sadržaje vezane za temu poremećaja prehrane kroz klikove i lajkove sadržaja,  CCDH je želeo da se kroz svoje istraživanje ponašaju kao pravi korisnici kako bi algoritam nakon 30 minuta korišćenja aplikacije na feedu korisnika počeo da objavljuje sadržaj koji je imao i pozitivnu i negativnu namjeru, tvrdi CCDH.

Oni kažu da u čestim situacijama nisu mogli da prepoznaju da li “pozitivni” sadržaj ima pozitvnu namjeru jer su neki od njih djelovali i dalje štetni za pojedince.

Izvještaj grupe za online sigurnost tvrdi da je i sama brzina kojom Tik Tok algoritam nudi sadržaj novim korisnicima štetna sama po sebi.

CCDH je utvrdio tokom istraživanja da je na jednom od njihovih korisničkih profila serviran sadržaj o samoubistvu u roku od tri minute nakon  pridruživanja Tik Tok aplikaciji, a da sadržaj o poremećaju prehrane u roku od 8 minuta se našao na feedu jednih od profila.

Grupa navodi da se u prosjeku svakih 39 sekundi serivrao videozapis o mentalnom zdravlju i slici tijela.

Izvršni direktor CCDH-a Imran Ahmed, optužio je TikTok da na taj način “truje umove” tinejdžera jer izaziva kod djece mržnju prema vlastitom tijelu i stvara ekstremne sugestije o samoozljeđivanju i potencijalno smrtonosan odnos prema hrani.

Glasnogovornik TikToka je rekao da ova aktivnost i rezultirajuće iskustvo ne odražavaju stvarno ponašanje ili iskustvo stvarnih ljudi.

“Redovno se savjetujemo sa zdravstvenim stručnjacima, uklanjamo kršenja naših pravila i pružamo pristup resursima podrške svima kojima je to potrebno”.

CCDH je zajedno s Fondacijom Molly Rose osnivača Ian Russella čija je kćerka Molly okončala život nakon gledanja štetnog sadržaja na društvenim mrežama, objavila novi vodič za roditelje.

Savjetuje se da roditelji razgovaraju sa svojom djecom koja aktivno koriste Tik Tok i da obavezno skrenu pažnju na sadržaje koji im se plasiraju kao i sadržaje koje djeca objavljuju , da potraže pomoć od organizacija za podršku ukoliko smatraju da su njihova djeca izložena takvom sadržaju i da može štetno uticati na njih.