Huseinović: Grad Novi Pazar najbolji u upravljanju ljudskim resursima i finansijama, najgori u pružanju usluga građanima

U okviru završnog događaja projekta “Pratim Ja”, danas u Novom Pazaru je održana tribina u kojoj su prikazani rezultati koje su ostvarile lokalne Uprave 17 opština i gradova u Srbiji a među kojima je i Novi Pazar.

Prema izvještaju  Džemila Huseinovića zaduženog za istraživanje, monitoring i praćenje rada lokalnih samouprava na projektu, Grad Novi Pazar ostvario je najbolje rezultate u oblastima „Službenički sistem i upravljanje ljudskim resursima“ i „Upravljanje javnim finansijama“, dok su najgori rezultati postignuti u oblastima „Strateški okvir za unapređenje rada lokalne uprave“ i „Pružanje usluga“.

Huseinović je pohvalio da Grad ima odličnu i preglednu internet stranicu i da je jako efikasna pri traženju informacija na internetu.

Internet stranica grada Novog Pazara je dobro strukturirana. Sadrži veliki broj dokumenata, podataka i informacija – svi su lako dostupni, u najviše tri klika. Funkcija pretrage sadržaja stranice funkcioniše odlično. Na internet stranici nalaze se posebni poddomeni za oblasti javnih nabavki, elektronskih usluga, budžeta grada, dokumenta. Sadržaj internet stranice je tačan, pravovremen i ažuran.

Prema njegovim istraživanjima, Grad Novi Pazar je ukupno osvojio 143, od mogućih 262 boda, što u krajnjem zbiru čini ocenu 3.

Za dostupnost i kvalitet pružanja administrativnih usluga građanima, osvojeno je 12 od 28 mogućih bodova. Za postojanje planskog dokumenta za unapređenje rada lokalne uprave i uključenost civilnog društva u proces izrade i struktura za praćenje i koordinaciju, osvojeno je 12 od 26 bodova.

Na tribini je predviđeno da učestvuju i predstavnici lokalnih samouprava iz Tutina, Užica i Ivanjice, ali se nažalost nisu pojavili.