DUNP nezakonito otpustio profesore

Državni univerzitet u Novom Pazaru nezakonito je otpustio profesore Fadila Škrijelja i Mersudina Mulića, potvrđeno je iz Apelacionog suda u Kragujevcu koji je odbio žalbu Univerziteta i time potvrdio prvostepenu odluku Osnovnog suda u Novom Pazaru, saznaje radio Sto plus.

Na teret Univerziteta biće plaćanje svih sudskih troškova a ovoj visoškolskoj ustanovi je naloženo da vrati profesora Škrijelja na posao, dok je Mulić odustao od tog zahtjeva.

Za raskid ugovora o radu Škrijelj i Mulić su optužili tadašnjeg rektora Državnog univerziteta Miladina Kostića, oni su tvrdili da im se Kostić na taj način svetio jer su od Ministarstva prosvete zatražili tumačenje da li je on imao pravo da se sa 68 godina kandiduje i bude rektor.

Iz te visokoškolske ustanove tada su tvrdili da su profesori, kao zaposleni sa punim radnim vremenom na Državnom univerzitetu, istovremeno obavljali i privatnu praksu što je suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Međutim, to obrazloženje je oboreno na sudu, jer su Škrijelj i Mulić sa Univerzitetom zasnovali radne odnose na osnovu Zakona o visokom obrazovanju, a ne zdravstvenoj zaštiti.

Kako saznaje radio Sto plus, oba profesora podneće privatne tužbe protiv Državnog univerziteta za naknadu štete zbog nezakonitog otpuštanja početkom jula prošle godine.

Izvor: Radio Sto plus