BNV: Osuđujemo separatističke izjave Milorada Dodika

Bošnjačko nacionalno vijeće, osudilo je separatističku izjavu Milorada Dodika izjavljenu u Donjoj Gradini tokom Dana sjećanja na žrtve Jasenovca, u kojoj je negirao genocid u Srebrenici i izjavio da će Srbija i manji entitet Bosne i Hercegovine biti jedna država. 

Dodik je na Dan sjećanja na ubijene u Jasenovcu izjavio da će Srbija i Republika Srpska jednog dana biti jedna država i da ih niko neće spriječiti u tome.

“Predsjednik Srbije sa svojim saradnicima i mi iz Republike srpske smo danas ovde objedinjeni zato što pripadamo jednom narodu, a jednog dana ćemo biti jedna država. Niko nas neće spriječiti u tome jer je to naše pravo i naša historija.” rekao je Dodik.

On je takođe izjavio da genocid u Srebrenici je bio samo zločin za koji su pojedinci odgovarali i da je to samo pokušaj da se nalepi etiketa “genocidnog naroda”.

“I nije bio genocid u Srebrenici, već je bio zločin za koji su pojedinačno odgovarali i trebali da odgovaraju oni koji su to činili, a nećete nam nametnuti etiketu genocidnog naroda kao što ste to pokušali da uradite u Savjetu bezbjednosti na prijedlog kvarljivih i pokvarenih Britanaca…” izjavio je on.

Iz BNV-a kažu da ovakve izjave stvaraju nemir među Bošnjacima koji žive u Srbiji i da je neprihvatljivo negirati genocid u Srebrenici i pored odluka Međunarodnog suda pravde, kao i da pozivi na separatizam i cijepanje Bosne i Hercegovine na dvije teritorije su neprihvatljive izjave za Bošnjake u Srbiji koji su građani ove zemlje.

“Milorad Dodik, osmišljeno, svojim separatističkim izjavama izaziva sukobe u Bosni i Hercegovini i na taj način unosi nemir i među Bošnjake u Srbiji, negirajući i relativizirajući genocid nad Bošnjacima, i pored presuda Međunarodnog suda pravde.

Bosna i Hercegovina je matica svih Bošnjaka i Bošnjaci u Republici Srbiji čvrsto stoje uz svoju maticu, poštujući ustave obiju zemalja.

Koncept građanske države Bosne i Hercegovine, u kojoj će svaki građanin biti siguran i uživati jednaka prava, je jedino održiv i prihvatljiv model za sve koji u njoj žive,” stoji u saopštenju BNV-a.