Centar NIT i Grad Novi Pazar uspješno realizovali projekat “IT za sve”

Centar NIT i Grad Novi Pazar uspješno su realizovali projekat “IT za sve”, koji za cilj ima da pruži besplatnu edukaciju učenicima srednjih i osnovnih škola iz oblasti IT industrije u ovom gradu.

Direktor Centra NIT Šemsudin Plojović, kaže da je zadovoljan realizacijom projekta i da će nastaviti da sa svojim mentorima realizuje ovakve i slične projekte kako bi se djeci pružila osnovna edukacija u programiranju potpuno besplatno.

“Djeca kroz ovu obuku uče o osnovama programiranja, uče osnove u Pythonu i drugim programima vezani za razvoj software-a. Cilj je da popularizujemo IT inovacione industrije kod mladih,” rekao je Šemsudin Plojović direktor Centra NIT.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Tarik Rupić, kaže da realizacijom ovakvih i sličnih projekata u Novom Pazaru grad želi da doprinese edukaciji djece u rastućoj industriji koja je jako bitna za zajednicu i koja može dosta doprinijeti razvoju ovog grada.

“Grad Novi Pazar nastavlja sa pozitivnom pričom edukovanja djece u toj nekoj novoj industriji “IT industriji”, mi smo zajedno u saradnji sa Centrom NIT odradili ovaj projekat koji je izuzetno bitan za djecu koja su u periodu u kojem se još ne susreću sa osnovama programiranja i mi smo želeli njima da pružimo podjednaku priliku da se upoznaju sa ovom oblašću,” rekao je Rupić.

Direktorka Gimnazije Dženana Raždaginac kaže da je zadovoljna što je Gimnazija imala priliku da bude jedan od organizatora na ovom projektu i da je on jako važan po edukaciju učenika u ovom gradu.

“Gimnazija kao i uvijek podržava svaki projekat vezan za obrazovanje, kao i za napredovanje učenika u njihovom ličnom i profesionalnom razvoju. I ovog puta smo sa lokalnom samoupravom i Centrom NIT organizovali jedan projekat i nadamo se da će u budućnosti imati još ovakvih projekata,” kaže Raždaginac.

Projekat IT za sve okupio je oko 100 najboljih učenika iz oblasti IT-a osnovnih i srednjih škola, koji su izabrani od strane svojih nastavnika i učitelja kako bi dobili šansu da se upoznaju sa osnovama programiranja.

Oni su tokom vikenda sa mentorima iz Centra NIT u prostorijama Novopazarske Gimnazije imali priliku da se oprobaju u mnogim softwareskim aplikacijama i programima. Učenici kažu da su zadovoljni obukom a mnogi će i nakon ovog programa nastaviti da se bave IT industrijom. Na kraju projekta dodijeljene su diplome polaznicima ove besplatne obuke.