SPP: Neprihvatljivo da Vulin obezbjeđuje stipendije studeticama koje glorifikuju masovno ubijanje Bošnjaka

Foto: Printscreen

Foto:Printscreen

Stranka pravde i pomirenja smatra neprihvatljivim čin direktora Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, povodom dodijele stipendija studenticama Valentini Vujičić i Slađani Todić iz BiH koje su veličale Ratka Mladića i zločine nad Bošnjacima na društvenim mrežama tokom 11.jula ove godine.

Njih dvije su 11.jula tokom održavanja komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici  na društvenim mrežama postavile sliku ratnog zločinca Ratka Mladića u čijem opisu je stajao komentar “Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj” koji je objavila Valentina Vujičić. A u prepisci njih dvije i internet raspravi stajao je i strašni fašistički komentar Slađane Todić u kojem je napisala “Ma nek smo vas pobili”, nakon čega je  Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv ove dvije studentice. Aleksandar Vulin, direktor BIA-e, pozvao je studentice da nastave studije u Beogradu nakon što je podnet zahtjev za njihov ispis sa fakulteta u Sarajevu i formiranja tužbe.

Tim povodom, naš portal obratio se organizacijama civilnog društva i predstavnicima lokalnih političkih partija kako bi saznali njihove stavove po ovom pitanju a u okviru kojeg smo dobili stav Stranke pravde i pomirenja u kojem osuđuju ovaj čin Aleksandra Vulina i Bezbjednosno-informativne agencije.

Njihov stav kao i stavove ostalih organizacija i stranki prenećemo u cijelini:

“Stranka pravde i pomirenja snažno osuđuje svaki oblik glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca i genocida, nepoštovanje žrtava i propagandu genocidnih ideja i ponašanja. Smatramo da je takvo ponašanje neprihvatljivo i suprotno temeljnim vrijednostima demokratije, pravde, pravičnosti, pomirenja, dugoročnog mira na prostoru Balkana i sigurne budućnosti.

Neprihvatljivo je da Aleksandar Vulin, koristeći službeni položaju, obezbjeđuje stipendije studenticama koje su bile sankcionirane zbog glorifikacije masovnog ubijanja Bošnjaka, genocidnih ideja i veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

Kao društveno odgovrna lica trebamo raditi na suzbijanju takvih ponašanja, vaspitavajući svoju decu na vrednostima suprotnim ratovanju, zločinima i masovnim ubijanjima. Samo kvalitetno odgojena omladina može biti snažan pokretač države i društva. Ova vrsta nagrade onima koji šalju negativne poruke, vređaju sve dobre ljude koji vjeruju u istinu i pravdu. Naša stranka teži uspostavljanju sistema jednakih šansi, procedura kriterijuma i kvaliteta koje će osigurati pravičnu dodjelu stipendija zasnivanu na temeljima kvaliteta akademskog uspjeha, studentskih potreba i njihovih doprinosa društvu.

Treba napomenuti da Aleksandar Vulin neovisno odgovara za svoje postupke ove vrste. Lideri stranaka koje čine vladajuću većinu čine napore na polju pomirenja bošnjačkog i srpskog naroda, u promiciji dijaloga i saradnje među narodima i uspostavljanju dobrih međunacionalnih odnosa.

Kao stranka koja je dio vladajuće većine, svjesni smo naše odgovornosti u održavanju povjerenja javnosti i suočavanju s izazovima.

Naša misija je iskreno suočavanja sa prošološću, borba za mirnu budućnost, suzbijanje retrogradnih ideja koje pojedinci tendenciozno pokazuju nemareći za posledice osećanja žrtava ratnih zločina i naroda koji žive na ovim prostorima.

Zarad sigurne budućnosti, iskrenog pomirenja uz tendencije da se nikada nikome više ne dogodi genocid, pažljivo ćemo temeljito analizirati ovaj slučaj kako bismo uspostavili dugoročne mehanizme koji će spriječiti ponavljanje sličnih situacija u budem periodu.

Kao politička stranka, istinski promoviramo i podržavamo vrijednosti jednakosti, tolerancije i poštovanja ljudskih prava.

S poštovanjem,
Edin Numanović
Potpredsjednik SPP-a”


Naš portal 020 media, zvanično je uputio pitanja i ostalim organizacijama,strankama i pojedincima: 


Stranka demokratske akcije Sandžaka
Sandžačka demokratska partija
Sandžački odbor za ljudska prava
Bošnjačko nacionalno vijeće
Urban IN
Forum 10
Kulturni centar DamaD
Samostalni odbornik u skupštini grada Edin Zećirović