Forum 10 o Vulinovim stipendijama: Još jedan ožiljak koji će uticati na međunacionalne odnose u ovom dijelu Srbije

Teo Taraniš ispred Akademske incijative Forum 10, izjavio je da je potpuno neprihvatljiv čin direktora BIA-e Aleksandra Vulina, o dodijeli stipendija i pozivu da studiraju u Beogradu studenticama iz BiH koje su širile nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost, rekavši da je ovo samo još jedan primjer nespremnosti društva u Srbiji da se suoči sa prošlošću i nasleđem proisteklim iz ratova tokom 90-tih.

On kaže da ovakvi slučajevi predstavljaju još jedan ožiljak koji će ostaviti trag na kolektivno sjećanje Bošnjaka u Sandžaku i uticati na međunacionalne odnose u ovom dijelu Srbije.

“Prvo, još jednom se na konkretnom primeru pokazuje da jedan od najvažnijih problema društva u Srbiji jeste i ostaje pitanje adekvatnog suočavanja sa prošlošću, i to naročito suočavanja sa nasleđem proisteklim iz ratova vođenih tokom 90-ih godina na jugoslovenskom prostoru.

Problemi kao što su izbegavanje jasnog određivanja prema presudama međunarodnih sudskih instanci, promocija i učešće osoba osuđenih za ratne zločine u javnom životu i nesankcionisanje govora i akata koji mogu da izazovu nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost – predstavljaju kamen oko vrata izgradnji demokratskog društva u Srbiji. Za takvo trenutno stanje najveću odgovornost snosi većinska zajednica u Srbiji od koje zavisi i od koje se očekuje da se izbori sa navedenim problemima.

Drugo, poruka koja se ovakvim postupcima šalje svim građanima Srbije, pa tako i pripadnicima nacionalnih manjina, jeste da se do uspeha i ostvarivanja ličnih ambicija pojedinaca, u ovom slučaju studenata/kinja, ne dolazi radom i zalaganjem, već učešćem u promociji vrednosti i stavova koji su neprihvatljivi u civilizovanim društvima.

Na kraju, položaj Bošnjaka u Sandžaku je iz različitih razloga, političkih, ekonomskih i socijalnih, već dovoljno težak i nezavidan. Sva dešavanja u okruženju, a naročito u Bosni i Hercegovini, tu poziciju dodatno otežavaju. U tom smislu, navedeni slučaj predstavlja samo još jedan u nizu ožiljaka koji će ostaviti trag na kolektivno sećanje Bošnjaka u Sandžaku i uticati na međunacionalne odnose u ovom delu Srbije”, kaže Taraniš ispred foruma 10.

POVEZANE VIJESTI: